Afganistanski talibani počeli napade uprkos primirju

Pobunjenici su počeli napade na istoku zemlje, gdje su lokalne starješine postigle jednomesečni prekid vatre, uništavajući time nade u privremeno primirje.

Vojnik afganistanske nacionalne vojske na straži na kontrolnom punktu na periferiji Kabula (Reuters)

Talibanski pobunjenici počeli su napade u okrugu istočnog Afganistana, gdje su lokalne starješine postigle jednomesečni prekid vatre, uništavajući time nade u privremeno primirje, saopćili su u petak zvaničnici.

Prekid vatre počeo je u utorak, kako bi se lokalnom stanovništvu omogućila žetva pšenice, a studentima polaganje ispita, prenosi Tanjug, čpozivajući se na Reuters.

“Nažalost, talibani nisu održali obećanje, počeli su napade na afganistanske kontrolne punktove”, rekao je Malik Wares, plemenski starješina u okrugu Alingar provincije Laghman.

Šef pokrajinskog vijeća Laghmana rekao je da su borbe počele kasno u četvrtak navečer, a talibani su, također, zauzeli još jedan okrug u provinciji.

Pritisak na istoku i jugu zemlje

Sukobi su eskalirali u Afganistanu dok SAD i NATO snage povlače trupe.

Washington, susjedni Pakistan i druge zemlje pokušali su izvršiti pritisak na talibane da smanje nasilje, pregovaraju o mirovnom sporazumu i najave prekid vatre, ali napredak je bio spor i nasilje je poraslo, prenosi Reuters.

Strane snage trebaju se povući do 11. septembra.

Analitičari i zvaničnici kažu da talibani povećavaju pritisak na istoku i jugu zemlje, u kojoj su veoma prisutni, uključujući provinciju Laghman.

Izvor: Agencije