Afganistanski talibani počeli napade uprkos primirju

Pobunjenici su počeli napade na istoku zemlje, gdje su lokalne starješine postigle jednomesečni prekid vatre, uništavajući time nade u privremeno primirje.

Vojnik afganistanske nacionalne vojske na straži na kontrolnom punktu na periferiji Kabula (Reuters)
Vojnik afganistanske nacionalne vojske na straži na kontrolnom punktu na periferiji Kabula (Reuters)

Talibanski pobunjenici počeli su napade u okrugu istočnog Afganistana, gdje su lokalne starješine postigle jednomesečni prekid vatre, uništavajući time nade u privremeno primirje, saopćili su u petak zvaničnici.

Prekid vatre počeo je u utorak, kako bi se lokalnom stanovništvu omogućila žetva pšenice, a studentima polaganje ispita, prenosi Tanjug, čpozivajući se na Reuters.

“Nažalost, talibani nisu održali obećanje, počeli su napade na afganistanske kontrolne punktove”, rekao je Malik Wares, plemenski starješina u okrugu Alingar provincije Laghman.

Šef pokrajinskog vijeća Laghmana rekao je da su borbe počele kasno u četvrtak navečer, a talibani su, također, zauzeli još jedan okrug u provinciji.

Pritisak na istoku i jugu zemlje

Sukobi su eskalirali u Afganistanu dok SAD i NATO snage povlače trupe.

Washington, susjedni Pakistan i druge zemlje pokušali su izvršiti pritisak na talibane da smanje nasilje, pregovaraju o mirovnom sporazumu i najave prekid vatre, ali napredak je bio spor i nasilje je poraslo, prenosi Reuters.

Strane snage trebaju se povući do 11. septembra.

Analitičari i zvaničnici kažu da talibani povećavaju pritisak na istoku i jugu zemlje, u kojoj su veoma prisutni, uključujući provinciju Laghman.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO