Savjetnik ECJ-a: Zakon o sudijama Poljske krši pravila EU

Stav generalnog pravobranioca Michala Bobeka je novi udarac vladajućoj euroskeptičnoj koaliciji u Poljskoj.

Poljska nacionalistička Vlada brani svoje poteze na preoblikovanju državnog sudstva tako što navodi kako želi provesi reforme neefikasnog i korumpiranog sistema (Reuters)

Poljski zakon koji dozvoljava ministru pravde da imenuje sudije na višim sudovima i okončava to imenovanje u svakom trenu nije u skladu sa sporazumima Evropske unije, navodi savjetnik najvišeg suda Evropske unije.

Stav generalnog pravobranioca Michala Bobeka u četvrtak predstavlja novi udarac vladajućoj euroskeptičnoj koaliciji u Poljskoj na čijem je čelu stranka Zakon i Pravda (PiS), a koja se spori sa EU-om zbog svojih sudskih odluka otkako je na vlasti 2015. godine.

Evropski sud pravde (ECJ), sa sjedištem u Luksemburgu, inače (ali ne i uvijek) djeluje po stavovima svoga generalnog pravobranioca.

Reforme kao krinika

„Generalni pravobranitelj je zaključio da, u okolnostima kao što su one u glavnom postupku, više ne postoje ni minimalne garancije neophodne da se osigura neophodno odvajanje ovlasti izvršne i sudske vlasti“, naveo je Bobek u saopćenju.

„Državna pravila u pitanju ne nude dovoljna osiguranja da potakne neophodnu sigurnost kod pojedinaca, naročito onih koji su subjekat krivičnih procesa, da sudija u slučaju nije meta vanjskog pritiska i političkog utjecaja i nema posebnog interesa u ishod slučaja.“

Poljska nacionalistička Vlada brani svoje poteze na preoblikovanju državnog sudstva tako što navodi kako želi provesi reforme neefikasnog i korumpiranog sistema.

No, kritičari navode kako je to prikrivanje nastojanja partijskog preuzimanja kontrole nad sudstvom.

Izvor: Al Jazeera i agencije