Čelnici EU-a bez dogovora o COVID pasošima

Pregovori o uvođenju digitalnih zelenih potvrda nastavljaju se u utorak.

Cilj potvrde je što prije ukinuti mjere koje su trenutno na snazi kad su u pitanju putovanja između zemalja (Ilustracija)

Čelnici Evropske unije nisu uspjeli dovršiti pregovore o uvođenju digitalnih zelenih potvrda u utorak, čime bi počeli provoditi plan za vitalni spas nadolazeće turističke sezone, ali pregovori se nastavljaju u četvrtak.

„Zastupnici iz Evropskog parlamenta, Evropske komisije i vlada država članica nastavit će pregovore u četvrtak”, saopštilo je portugalsko predsjedništvo EU-a, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

Digitalni certifikat mogao bi otvoriti više zemalja EU-a za putovanja unutar Unije potkraj juna, čak i dok traje i dalje pandemija korona virusa, kao i zabrinutost zbog novih sojeva virusa.

Takozvana digitalna zelena potvrda bit će dokaz da je osoba vakcinisana protiv COVID-19, da ima negativan rezultat testa ili da je preboljela bolest.

To je uvedeno kako bi se izbjegla diskriminacija osoba koje se nisu mogle cijepiti.

Cilj potvrde je što prije ukinuti mjere koje su trenutno na snazi kad su u pitanju putovanja između zemalja.

Bez dogovora o ključnim pitanjima

Međutim, na svakoj od 27 država članica ostaje da odluči kakve pogodnosti certifikat donosi unutar njihovih granica.

Njemačka europarlamentarka Cornelia Ernst rekla je da se “zastupnici nisu uspjeli dogovoriti o ključnim pitanjima”.

“Rasprave su se i dalje vrtjele oko ključnih točaka poput zahtjeva Europskog parlamenta za pristup besplatnim testovima za sve”, rekla je Ernst nakon pregovora.

Evropski zastupnici također su odbili dopustiti da pojedine zemlje EU-a dobiju priliku da nametnu vlastita ograničenja ulaska iz drugih zemalja EU-a, čak i ako imaju digitalnu zelenu potvrdu.

Prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti, šestina odrasle populacije Evropske unije cijepljena je s obje doze.

Cilj Komisije je povećati to na 70 posto do septembra.

Izvor: Agencije