Rumunski predsjednik traži veću prisutnost NATO-a u istočnoj Europi

Washington je rekao da bi mogao povećati sigurnosnu pomoć Kijevu nakon što je Rusija preselila vojsku blizu svoje granice s ukrajinskom istočnom regijom Donbas.

Istočnoeuropske članice NATO-a žele veću prisutnost savezničkih vojnih snaga na istočnom krilu saveza (Reuters)

Istočnoeuropske članice NATO-a žele veću prisutnost savezničkih vojnih snaga na istočnom krilu saveza, rekao je rumunski predsjednik Klaus Iohannis nakon virtualnog samita kojemu se pridružio američki predsjednik Joe Biden, prenosi Hina.

Samit Devetorke iz Bukurešta, skupine zemalja istočnog krila NATO-a, zajedno su ugostili Iohannis i poljski predsjednik Andrzej Duda. Održan je radi koordinacije njihovih sigurnosnih pozicija uoči samita svih članica NATO-a u junu.

“Kao saveznici na istočnom krilu, moramo nastaviti učvršćivati odvraćanje i obranu. Svi smo nedavno svjedočili zabrinjavajućem jačanju ruske vojske u našem bližem susjedstvu, u Crnom moru i oko Ukrajine”, rekao je Iohannis.

“Zato sam zagovarao, uključujući u raspravama s predsjednikom Bidenom, za povećanje savezničke vojne prisutnosti u Rumunjskoj i (…) jugu istočnog krila.”

Biden se nije obratio na konferenciji

Biden, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i predsjednici Bugarske, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Mađarske i Slovačke sudjelovali su na videokonferenciji. Biden se nije obratio.

Ranije ovaj mjesec, Washington je rekao da bi mogao povećati sigurnosnu pomoć Kijevu nakon što je Rusija preselila vojsku blizu svoje granice s ukrajinskom istočnom regijom Donbas, gdje je ukrajinska vojska u sukobu sa separatistima koje podupire Moskva. Rusija je najavila povlačenje svojih snaga 22. aprila.

Stoltenberg nije komentirao poziv za većom prisutnosti u istočnoj Europi, ali je u uvodnom obraćanju rekao da je Bidenovo sudjelovanje pokazatelj “američke predanosti obnovi saveza i jačanju NATO-a”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO