Kina pravi razgraničenje s Nepalom na Mont Everestu

Želi se spriječiti prenos korona virusa iz Nepala, gdje su u petak zabilježena 9.023 slučaja zaraze.

Još nije jasno kako će biti nadgledana granica na vrhu, koji je malo, opasno i negostoljubivo mjesto (Reuters)

Kina će odrediti liniju razdvajanja na vrhu Mont Everesta kako bi spriječila miješanje alpinista sa nepalske strane i onih koji se penju na vrh sa tibetanske strane, iz mjera predostrožnosti zbog velikog porasta broja oboljelih od COVID-19 u Nepalu, javila je danas kineska državna televizija.

Bazni kamp sa nepalske strane na Mont Everestu pogođen je slučajevima korona virusa krajem aprila.

Nepalska vlada, koja zavisi od planinarske sezone, tek treba da otkaže prolećnu penjačku sezonu, uglavnom od aprila do početka juna, kada je sezona monsuna, piše Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Još nije jasno kako će biti nadgledana granica na vrhu, koji je malo, opasno i negostoljubivo mjesto veličine trpezarijskog stola.

Mali broj vodiča sa tibetske strane će se popeti na Mont Everest i odrediti “liniju razdvajanja” na vrhu kako bi zaustavili bilo kakav kontakt između planinara sa obje strane vrha, javila je kineska agencija Xinhua, citirajući tibetanski sportski biro.

Ekspedicija na putu ka vrhu

Grupa od 21 državljana Kine su na putu ka vrhu sa tibetanske strane.

Nije jasno da li će tibetanski planinari biti oni koji provode i nadgledaju liniju razdvajanja ili će ostati u takozvanoj zoni smrti da čuvaju liniju, na mjestu gdje su mnogi umrli zbog nedostatka kisika.

Vrh visok 8.848 je mala oblast prekrivena snijegom, gdje jedva može stati pet-šest ljudi sa vodičima.

Kina je zabranila penjanje na Mont Everest sa tibetske strane od početka izbijanja pandemije prošle godine, zbog bojazni od širenja korona virusa.

U Kini je danas objavljeno da je 8. maja registrovano osam novih slučajeva korona virusa, među kojima su i putnici iz inostranstva, dok je Nepal u petak zabilježio 9.023 slučaja.

Izvor: Agencije