SAD uvodi restrikcije za putovanja u Indiju

Administracija Joea Bidena donijela je takvu odluku zbog velikog broja slučajeva korona virusa i više sojeva virusa koji kruže tom zemljom.

Indija je druga država svijeta po ukupnom broju oboljelih, iza SAD-a (AP)

Sjedinjene Američke Države će od utorka, 4. maja, uvesti zabranu na putovanja iz Indije, na osnovu preporuke Centara za prevenciju zaraza i bolesti (CDC), saopćila je Bijela kuća.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da je administracija predsjednika Joea Bidena donijela takvu odluku zbog velikog broja slučajeva korona virusa i više sojeva virusa koji kruže tom zemljom, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

U nekoliko indijskih država više nema vakcina protiv COVID-19, što je ujtecalo na pogoršanje stanja tokom drugog vala pandemije korona virusa koji bjesni u toj zemlji.

Novi sojevi izazvali val širenja virusa

U bolnicama nema mjesta za pacijente, dok u svijet odlaze tragične scene kremacija preminulih od posljedica te bolesti jer nema dovoljno lijekova i kisika.

Indija je druga država svijeta po ukupnom broju oboljelih, iza SAD-a, a u posljednjih desetak dana svakodnevno je prijavljivano više od 300.000 slučajeva novooboljelih.

Od posljedica COVID-19 u Indiji je preminulo oko 200.000 osoba, a broj oboljelih je od februara uvećan za skoro osam miliona i iznosi oko 19 miliona.

Procjenjuje se da su novi val širenja korona virusa izazali novi sojevi te politički i vjerski skupovi na kojima je bilo mnoštvo posjetilaca.

Izvor: Agencije