Evropski sud za ljudska prava: Obavezna vakcinacija je legalna

Obavezna vakcinacija je možda i potrebna u demokratskim društvima, naveo je Sud.

Stručnjaci vjeruju da bi presuda mogla imati implikacije i na vakcinaciju protiv COVID-19 (EPA)

Evropski sud za ljudska prava donio je danas presudu u kojoj navodi da je obavezna vakcinacija legalna i da je možda potrebna u demokratskim društvima.

Presuda je donijeta povodom žalbi nekoliko čeških porodica sudu zbog obavezne vakcinacije djece, prenosi Tanjug, pozivajući se na DW.

Iako se presuda ne odnosi direktno na vakcine protiv korona virusa, stručnjaci vjeruju da bi ona mogla imati implikacije i na tu vakcinaciju, naročito među ljudima koji su dosad odbijali da prime vakcinu.

Sud je odlučio da obavezna vakcinacija ne krši član 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji se odnosi na pravo poštovanja privatnog života.

Debate o obavezi vakcinacije

Ova presuda „pojačava mogućnost nametanja obavezne vakcinacije u uslovima epidemije korona virusa“, rekao je Nicolas Hervieu, pravni ekspert, za agenciju AFP.

Potreba za rasprostranjenijom vakcinacijom u cilju postizanja kolektivnog imuniteta izazvala je debatu u pandemiji korona virusa.

U Češkoj je obavezna vakcinacija djece protiv devet bolesti.

Izvor: Agencije

Povezane

Do cilja je dug put, jer oni koji su željeli da se vakcinišu, to su već učinili, a ostaju oni drugi, koji su u dilemi, ili koji nikako neće.

Published On 07 Apr 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO