Rouhani: Razgovori u Beču otvaraju ‘novo poglavlje’

Dvije grupe eksperata rade na određivanju konkretnih mjera koje trebaju poduzeti Washington i Teheran na obnovi nuklearnog sporazuma.

Novo poglavlje upravo je otvoreno, izjavio je iranski predsjednik na sastanku vlade (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u srijedu da razgovori u Beču o oživljavanju ugroženog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine otvaraju “novo poglavlje”.

Iranska delegacija u utorak se sastala s predstavnicima preostalih strana u sporazumu kako bi raspravljali o povratku Washingtona sporazumu i okončanju teških američkih sankcija i iranskih kontramjera, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je kako je spreman poništiti odluku svog prethodnika Donalda Trumpa o povlačenju iz sporazuma i ponovnom uvođenju jednostranih sankcija.

Evropska unija djeluje kao posrednik

Razlike su, međutim, ostale oko mehanike tih poteza, jer je Teheran od tada odgovorio odustajanjem od povinovanja nekim od svojih obaveza preuzetih sporazumom.

Sjedinjene Američke Države nisu bile prisutne na jučerašnjim raspravama, jer Iran se odbija sastati s američkom delegacijom sve dok američke sankcije ostaju na snazi.

Umjesto toga, Evropska unija djeluje kao posrednik, ali su sve strane dale pozitivnu ocijenu otvaranja razgovora.

“Novo poglavlje upravo je otvoreno jučer”, izjavio je Rouhani na sastanku vlade u srijedu.

“Ako [Washington] pokaže poštenje i iskrenost, to je sve što tražimo, mislim da ćemo biti u stanju dogovoriti se u kratkom vremenu, ukoliko bude neophodno [s ostalim stranama u sporazumu]”, kazao je.

Razgovori se nastavljaju uz Beču u petak, saopćio je diplomata blizak raspravama.

Washington dao pozitivnu ocjenu

Američka delegacija boravi u drugom hotelu, dok pregovarači EU-a djeluju kao posrednici.

Istovremeno, dvije grupe eksperata – za ukidanje sankcija i nuklearna pitanja – rade na “određivanju konkretnih mjera koje trebaju poduzeti Washington i Teheran” na obnovi sporazuma, izjavio je ruski ambasador u Međunarodmoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Mihail Uljanov.

Washington je dao pozitivnu ocjenu uvodne sjednice.

“Mi ovo smatramo konstruktivnom i sigurno dobrodošlom mjerom”, izjavio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Izvor: Agencije