Bugarska: GERB osvojio izbore, Borisova čekaju teški pregovori

Nakon desetljeća dominacije bugarskom politikom, premijer ima malo prirodnih koalicijskih partnera u fragmentiranom zakonodavnom tijelu.

Borisov (61), bivši vatrogasac i tjelohranitelj, pokušao je predstaviti svoje uspjehe u modernizaciji bugarske infrastrukture (EPA)

Stranka dugogodišnjeg bugarskog premijera Bojka Borisova pobijedila je u nedjelju na parlamentarnim izborima, pokazuju izlazne ankete, ali Borisova čekaju teški koalicijski pregovori kako bi osigurao novi četverogodišnji mandat u najsiromašnijoj članici Evropske unije.

Izlazne ankete pokazuju da će Borisovljeva stranka desnog centra GERB (Građani za evropski razvoj Bugarske) biti najveća stranka u Parlamentu s osvojenih 25 posto glasova.

Prije četiri godine GERB je osvojio 33,5 posto glasova, prenosi Hina.

Uspjeh stranke Postoji takav narod

Nakon desetljeća dominacije bugarskom politikom, Borisov ima malo prirodnih koalicijskih partnera u fragmentiranom zakonodavnom tijelu, a većina odbija direktnu saradnju s GERB-om.

Nisu isključene sedmice pregovora, pa čak ni novi izbori, što znači da bi Bugarska mogla imati poteškoća s izvlačenjem novca iz Fonda za oporavak EU-a vrijednog 750 milijardi eura, čiji je cilj pomoć ekonimijama u bloku nakon pandemije korona virusa.

Borisov (61), bivši vatrogasac i tjelohranitelj, pokušao je predstaviti svoje uspjehe u modernizaciji bugarske infrastrukture u pritajenijoj kampanji nakon masovnih skupova protiv korupcije prošlog ljeta koji su narušili njegovu popularnost.

Opcije za formiranje koalicije komplicira pojava populističke stranke Postoji takav narod popularnog televizijskog voditelja i pjevača Slavija Trifonova, koja je, prema Gallupovoj anketi, na drugom mjestu sa 17,1 posto osvojenih glasova.

Trifonov neće s GERB-om i socijalistima

Prema anketi koju je proveo Alpha Research, opozicioni socijalisti su drugi sa 17,6 posto, a Trifonov treći sa 15,2 posto.

Gallup je objavio je da je GERB osvojio 25 posto glasova birača, a prema Alpha Research, GERB ima 25,7 posto.

Trifonov (54), čiji su koncerti s domoljubnim pjesmama privukli hiljade ljudi, odbacio je mogućnost koalicije s GERB-om i socijalistima.

Izvor: Agencije