Zbog pandemije žene izgubile 800 milijardi dolara prihoda

Posljedice pandemije COVID-a 19 bile su katastrofalne za žene, jer se više miliona žena širom svijeta suočilo sa gubitkom radnog mjesta, navodi Oxfam.

Ekonomske posljedice pandemije COVID-a 19 imaju snažniji utjecaj na žene, koje su nesrazmjerno zastupljene u sektorima koji nude niske zarade, malo pogodnosti i najmanje sigurna radna mjesta, rekla je Gabriela Buscher (EPA - Ilustracija)

Posljedice pandemije COVID-a 19 bile su katastrofalne za žene, jer se više miliona žena širom svijeta suočilo sa gubitkom radnog mjesta, i sa dodatnim opterećenjima uslijed velikih poremećaja u brizi o djeci i obrazovanju.

Prema novom izvještaju humanitarne organizacije Oxfam International, žene su prošle godine izgubile najmanje 800 milijardi dolara prihoda, prenosi Tanjug CNN.

To je više od ukupnog bruto domaćeg proizvoda 98 zemalja svijeta, prošlogodišnje tržišne kapitalizacije Amazona od 700 milijardi dolara i od 721,5 milijardi dolara koliko je američka vlada potrošila u 2020. godini na najveći vojni budžet na svijetu, saopštila je globalna organizacija.

Posljedice pandemije

“Ekonomske posljedice pandemije COVID-a 19 imaju snažniji utjecaj na žene, koje su nesrazmjerno zastupljene u sektorima koji nude niske zarade, malo pogodnosti i najmanje sigurna radna mjesta”, rekla je Gabriela Buscher, izvršna direktorica Oxfama.

Dodala je i da su vlade, umjesto da ispravljaju greške, tretirale radna mjesta žena kao zamjenljiva.

“To je one koji su formalno zaposleni koštalo najmanje 800 milijardi dolara u izgubljenim zaradama”, poručuju iz Oxfama.

Izvor: Agencije