State Department povlači diplomate iz Kabula

Vršilac dužnosti američkog ambasadora u Afganistanu Ross Wilson kaže da je State Department donio odluku ‘u svjetlu sve većeg broja nasilja i prijetnji u Kabulu’.

Međunarodne trupe službeno će se početi povlačiti iz Afganistana 1. maja (Reuters)

State Department je izdao uputstvo službenicima američke vlade s naredbom da napuste Kabul, glavni grad Afganistana, ako posao mogu obavljati na nekom drugom mjestu.

”Putovanje u sva područja Afganistana nije sigurno zbog kritičnog broja otmica, uzimanja talaca, samoubilačkih bombaških napada, raširenih vojnih borbenih operacija, nagaznih mina i terorističkih i pobunjeničkih napada, uključujući napade upotrebom vozila, magnetnih ili drugih improviziranih eksplozivnih naprava, samoubilačkih prsluka i granata”, navodi se u uputstvu, prenosi Tanjug.

Vršilac dužnosti američkog ambasadora u Afganistanu Ross Wilson rekao je da je State Department donio odluku “u svjetlu sve većeg broja nasilja i prijetnji u Kabulu”.

Povlačenje međunarodnih trupa od 1. maja

Dodao je da je naredba utjecala na neutvrđeni i relativno mali broj zaposlenih i da će ambasada SASD-a u Kabulu nastaviti i dalje raditi.

“Osoblje koje je hitno potrebno za rješavanje pitanja povezanih s povlačenjem američkih snaga [iz Afganistana] i vitalni posao koji radimo kao podrška afganistanskom narodu moći će ostati na svom mjestu”, napisao je Wilson na Twitteru.

Međunarodne trupe službeno će se početi povlačiti iz Afganistana 1. maja.

Američki predsjednik Joe Biden odredio je krajnji rok za završetak povlačenja do 11. septembra.

Izvor: Agencije