Anketa: Bidena podržava više od polovine Amerikanaca

Od 4.423 ispitanika, njih 55 posto podržava aktuelnog predsjednika SAD-a, 40 posto ga ne podržava, ostali su suzdržani.

Joe Biden je najbolje ocjenjen u sferi 'hvatanja ukoštac' s pandemijom korona virusa (EPA)

Više od polovine Amerikanaca podržava predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena poslije gotovo 100 dana na vlasti, pokazali su rezultati ankete Reuters/Ipsos.

To je, kako ocjenjuje Reuters, nivo podrške koji njegov republikanski prethodnik Donald Trump nikada nije postigao, prenosi Tanjug.

Istraživanje javnog mnjenja, u kojem je učestvovalo 4.423 odraslih od 12. do 16. aprila, pokazalo je da 55 posto Amerikanaca podržava Bidenovo djelovanje kao predsjednika, da ga 40 posto ne podržava, dok su preostali uzdržani.

Biden je najbolje ocijenjen u sferi “hvatanja ukoštac” s pandemijom korona virusa, jer je 65 posto građana podržalo njegov odgovor i reakciju na pandemiju.

U januaru je 38 posto građana podržalo Trumpovo rješavanje zdravstvene krize.

Kritike na račun imigracije

Devedeset posto demokrata, 61 posto nezavisnih i 39 posto republikanaca rekli su kako odobravaju Bidenov odgovor, pokazala je anketa.

Pedeset dva posto Amerikanaca je, također, reklo da su zadovoljni s Bidenovim upravljanjem ekonomijom.

No, Biden je najoštriju kritiku dobio na račun imigracije, u uvjetima kada se njegova administracija i dalje suočava s nagomilavanjem migranata koji stižu na američko-meksičku granicu.

Četrdeset i dva posto građana je odobrilo predsjednikovu pograničnu politiku, dok 49 posto nije odobrilo.

Amerikanci su, također, generalno podržali Bidenov stav o životnoj sredini i rasnoj nejednakosti, sa 54 posto i 51 posto respektivno.

Izvor: Agencije