Biden želi podići porez najbogatijim Amerikancima

Cilj je nagraditi rad a ne samo bogatstvo, kazao je Brian Deese, glavni ekonomski savjetnik američkog predsjednika.

Fiskalnom reformom želi se među ostalim finansrati skup investicija usredotočenih na djecu, porodice i zdravstvo u SAD-u (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden želi podići porez na dohodak od kapitala za 0,3 posto najbogatijih Amerikanaca, potvrdila je u ponedjeljak Bijela kuća.

To povećanje poreza dio je fiskalne reforme čiji je cilj “nagraditi rad a ne samo bogatstvo”, kazao je Brian Deese, glavni ekonomski savjetnik predsjednika Bidena, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Po nacrtu reforme, oko koje će se sigurno voditi žestoka borba u Kongresu, promjene bi zahvatile samo one porezne obveznike koji zarađuju više od milijun dolara godišnje, pojasnio je.

Po njemu, samo 0,3 posto poreznih obveznika, ili oko 500.000 kućanstava, bilo bi zahvaćeno tom reformom.

“Na 997 kućanstava od 1.000, ta promjena ne bi imala utjecaj”, naglasio je.

‘Američki plan za porodice’

Po više američkih medija, porezna stopa bi se mogla gotovo udvostručiti, s 20 posto na 39,6 posto.

Fiskalnom reformom želi se među ostalim finansirati “Američki plan za porodice”, skup investicija usredotočenih na djecu, porodice i zdravstvo a čije bi glavne smjernice Biden trebao predstaviti u srijedu navečer, u prvom govoru u Kongresu.

Izvor: Agencije

Povezane

Promjene će nakon stupanja na snagu 1. januara 2022. biti u skladu s preporukom OECD-ove Radne grupe za finansijsku akciju protiv pranja novca.

Published On 12 Nov 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO