Draghi predstavlja plan oporavka Italije

Premijer je priznao kako preuzima „proračunati rizik“ dok u Italiji od COVID-a umire u prosjeku 300 osoba na dan.

Velika većina dvadesetak regija sada je označena žuto (EPA)

Italijanski premijer Mario Draghi predstavit će Parlamentu plan oporavka koji finansira Europska unija, dok se u državi djelimično ponovo otvaraju restorani, kina i pozorišta, nakon što su se mjesecima izmjenjivala stroga zatvaranja i neznatna popuštanja mjera, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Velika većina dvadesetak regija sada je označena žuto. Barovima i restoranima dopušteno je goste posluživati na terasama, ali i navečer, prvi put nakon šest mjeseci, premda je još na snazi policijski sat koji počinje u 22 sata.

Proračunati rizik

Za publiku se ponovno otvaraju i kina, pozorišta te koncertne dvorane, ali uz ograničenje do 50 posto kapaciteta. U razdoblju do 1. jula trebali bi se otvoriti i bazeni, teretane i zabavni parkovi.

Draghi je bio pod pritiskom čelnika regija i nekih manifestacija koji su tražili ublažavanje protivepidemijskih mjera.

Premijer je priznao kako preuzima „proračunati rizik“ dok u Italiji od COVID-a umire u prosjeku 300 osoba na dan, premda se smanjuje broj novozaraženih i primljenih na intenzivnu njegu.

Kampanja vakcinacije dosegla je prosječno 350.000 doza na dan, no još postoje velike razlike među regijama.

Smanjenje jaza sjever-jug

Italija, prva europska zemlja koja je teško pogođena pandemijom korona virusa početkom 2020. godie, izgubila je približno milion radnih mjesta i pretrpjela pad BDP-a od 8,9 posto u prošloj godini.

Treća ekonomija eurozone računa na megaplan oporavka koji je u julu prihvatila EU, a koji donosi 750 milijardi eura za jačanje ekonomije.

Draghi bi trebao danas Parlamentu predstaviti detalje svoga nacionalnog plana za potrošnju tih sredstava. Među prioritetima su, uz ostalo, obnova zastarjele infrastrukture (autocesta, željezničkih pruga), izvora obnovljive energije, digitalizacija poduzeća i administracije.

Drugi će cilj biti prevladati jaz između sjevera i juga poluotoka, uz podršku ponajprije mladima i ženama, posebno pogođenima sadašnjom krizom.

Izvor: Agencije