Turska: Amerika treba sagledati vlastitu prošlost

Washington je danas turski pokolj nad Armenima iz 1915. službeno nazvao genocidom.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske odbacilo je Bidenovu izjavu o genocidu nad Armenima (EPA)

Sjedinjene Američke Države trebale bi sagledati vlastitu prošlost i sadašnjost, odgovorila je Ankara Washingtonu koji je u u subotu turski pokolj nad Armenima iz 1915. službeno nazvao genocidom, što Turska naziva političkim oportunizmom i populizmom.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u subotu da američki narod poštuje sve one Armene koji su poginuli u genocidu prije 106 godina. Time je odstupio od tradicije duge desetljećima u kojima je Washington pomno birao izraze za pokolj kako kako ne bi uvrijedio službenu Ankaru.

“Snažno osuđujemo i odbacujemo izjave američkog predsjednika koje samo ponavljaju optužbe onih kojima je jedina agenda neprijateljstvo prema našoj zemlji”, napisao je na Twitteru glasnogovornik turskog predsjedništva Ibrahim Kalin.

“Savjetujemo američkog predsjedniku da sagleda prošlost i sadašnjost vlastite zemlje”, dodaje Kalin, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Erdogan: Uplitanje u unutrašnja pitanja Turske

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan osudio je upletanje u unutrašnja pitanja Turske, javlja agencija France presse.

“Nikome ne koristi to što rasprave – kojima bi se trebali baviti historičari – politiziraju treće strane služeći se njima kao instrumentom za upletanje u našu zemlju”, izjavio je Erdogan u poruci upućenoj armenskom patrijarhu u Istanbulu.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da američka odluka ne počiva na pravnoj osnovi i da će “otvoriti duboku ranu” u bilateralnim odnosima.

MVP Turske odbacilo Bidenovu izjavu

“Ova izjava SAD-a, koja iskrivljuje historijske činjenice, nikada neće biti prihvaćena u savjesti turskog naroda i otvorit će duboku ranu koja će naštetiti međusobnom povjerenju i prijateljstvu”, navodi ministarstvo.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu reagirao je samo nekoliko minuta nakon objave Bijele kuće.

“Riječi ne mogu promijeniti ili ponovno ispisati historiju. Ni od koga i ni o čemu nećemo učiti o vlastitoj prošlosti. Politički oportunizam je najveća izdaja mira i pravde”, ustvrdio je Cavusoglu i poručio da “potpuno odbacuje izjavu koja se temelji samo na populizmu”.

Izvor: Agencije