Njemačka neće ograničavati upotrebu J&J vakcine

Vakcina kompanije Johnson & Johnson je sigurna i djelotvorna, naročito kod osoba starijih od 60 godina, kaže direktor Instituta ‘Paul Ehrlich’.

Korist koju vakcina donosi višestruko je veća od eventualnog rizika od tromboze (EPA)

Njemačka neće ograničavati upotrebu vakcine protiv korona virusa kompanije Johnson & Johnson zbog slučajeva stvaranja ugrušaka, izjavio je u petak direktor državne komisije za vakcinisanje.

“Vakcina kompanije Johnson & Johnson je sigurna i djelotvorna, naročito kod osoba starijih od 60 godina”, objasnio je Klaus Cichutek, direktor Instituta “Paul Ehrlich” (PEI) za njemačke medije, prenosi Hina.

Napomenuo je da je opasnost od ugrušaka kod vakcine J&J “još 10 puta manja” nego kod vakcine AstraZeneca.

“Na osnovu podataka koje smo dobili iz SAD-a proizlazi da se na milion vakcinisanih vakcinom Johnson & Johnson pojavljuje jedan slučaj tromboze”, rekao je Cichutek.

Višestruko veća korist, nego rizik

Kazao je da će Stalna komisija za vakcine (Stiko) sljedeće sedmice, na osnovu novih podataka, donijeti novu procjenu sigurnosti vakcine J&J.

Cichutek je istovremeno pozdravio odluku nekih saveznih pokrajina da se vakcina AstraZeneca opet koristi za sve starosne grupe, a ne samo za starije od 60 godina.

“Na raspolaganju nam stoje četiri sigurne vakcine”, rekao je Cichutek.

Naglasio da je i kod vakcine J&J i AstraZeneca korist koju donosi zaštita od korona virusa višestruko veća od eventualnog rizika od tromboze.

Švedska produžila preporuku protiv J&J

Švedska agencija za javno zdravstvo produžila je svoju preporuku protiv započinjanja imunizacije COVID-19 vakcinom kompanije Johnson&Johnson.

Agencija je saopćila da bi se vakcina mogla davati ljudima starijim od 65 godina, ali da će ova grupa biti imunizirana drugim vakcinama do trenutka kada J&J vakcina bude isporučena Švedskoj u značajnim količinama, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Smatramo da je bolje preporučiti vakcine na koje je zdravstvena zaštita do sada već navikla”, rekao je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell.

Švedske vlasti su 14. aprila, nakon izvještaja o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka, odgodile planirani početak imunizacije vakcinom J&J.

Zdravstvena agencija Švedske saopćila je da neće početi vakcinaciju i da će sačekati nalaze revizije Evropske agencije za lijekove (EMA).

Izvor: Agencije