Draghi predstavlja plan oporavka Italije

Italija planira potrošiti više od 220 milijardi eura iz fondova Evropske unije i nacionalnih fondova za oživljavanje ekonomije.

Nacrt, koji je još predmet pregovora u vladajućoj koaliciji, uključuje desetke projekata (EPA)

Italijanski premijer Mario Draghi u petak će predstaviti Vladi nacrt plana oporavka Italije, rekla su tri izvora iz Vlade.

Italija planira potrošiti više od 220 milijardi eura iz fondova Evropske unije i nacionalnih fondova za oživljavanje ekonomije koja je pogođena korona virusom, navedeno je u nacrtu u koji je Reuters imao uvid, prenosi Tanjug.

Nacrt, koji je još predmet pregovora u vladajućoj koaliciji, uključuje desetke projekata vezanih za ekološku tranziciju, digitalizaciju, infrastrukturu, obrazovanje i istraživanje, socijalnu inkluziju i zdravstvo.

Jedan od glavnih projekata, vrijedan više od 10 milijardi eura, ima za cilj da zgrade učini energetski efikasnijim i otpornim na zemljotrese.

Evropski fond za oporavak

Više od šest milijardi eura predviđeno je za širokopojasne, 5G i satelitske tehnologije.

Zvanični Rim ima pravo na 191,5 milijardi eura bespovratnih sredstava i jeftinih zajmova iz Evropskog fonda za oporavak i otpornost (RRF), koji je ključna komponenta hitnog programa osmišljenog da pomogne državama članicama EU-a koje su najteže pogođene korona virusom.

Vlada Italije se planira dodatno zadužiti sa 30 milijardi eura, na ukupno 221,5 milijardi eura, koje će investirati u etapama do 2026. godine.

Izvor: Agencije