Reuters: Biden bi mogao otomanska ubijanja Armena nazvati genocidom

Turska osporava brojke i negira da su ubijanja iz Prvog svjetskog rata bila orkestrirana, kao i da se radi o genocidu.

Milion i po Armena izgubilo je život u posljednjim godinama postojanja Otomanskog carstva (AP)

Američki predsjednik Joe Biden formalno će kao čin genocida priznati masakr nad Armenima, za koji je odgovorno Otomansko carstvo tokom Prvog svjetskog rata, rekli su izvori u srijedu, što će da razbjesni Tursku i izazove dodatne trzavice sa SAD-om, tvrdi Reuters.

Potez je viđen uglavnom kao simboličan, ali će značiti promjenu u odnosu na decenije pažljivo biranog riječnika iz Bijele kuće i dolazi u vrijeme kada su Ankara i Washington duboko u nesuglasicama po brojnim pitanjima.

Biden će najvjerovatnije upotrijebiti riječ “genocid”, kao dio izjave 24. aprila kada se održava godišnja komemoracija za žrtve iz cijelog svijeta.

Izvor Reutersa je skrenuo pažnju da, uzimajući u obzir važnost odnosa između Turske i SAD-a, moguće je da se Biden u posljednji trenutak predomisli.

Turska prihvata ubistva, ali negira genocid

Portparol Bijele kuće Jen Psaki je u srijedu rekla da će predsjednička rezidencija vjerovatno imati više reći po ovom pitanju u subotu, ali nije željela dati više detalja.

Informacija je prvo objavljena u Wall Street Journalu, a temelji se na izjavama neimenovanih američkih zvaničnika.

Prije godinu, kada je još bio predsjednički kandidat, Biden je odao počast za milion i po Armena koji su izgubili živote u posljednjim godinama postojanja Otomanskog carstva, te je rekao da će podržati napore da se ta ubistva označe kao genocid.

Turska prihvata da su mnogi Armeni koji su živjeli u Otomanskom carstvu ubijeni u borbama s vojnicima te imperije tokom Prvog svjetskog rata, ali osporava brojke i negira da su ubijanja bila orkestrirana, kao i da se radi o genocidu.

SAD već decenijama se suzdržava ubistva zvati genocidom, iz zabrinutosti za odnose s Turskom, ali i zbog lobiranja Ankare.

Izvor: Agencije