Raketna paljba između Izraela i Sirije

Izrael je odgovorio na raketni napad Sirije na područje blizu nuklearnog reaktora.

U napadu su povrijeđena četiri vojnika, a evidentirana je materijalna šteta (EPA)

Raketa zemlja-zrak ispaljena iz Sirije eksplodirala je jutros na jugu Izraela, nakon čega su se oglasile sirene za uzbunu na području u blizini nuklearnog reaktora Dimona, a Izrael je uzvratio raketnim napadom na Siriju, javljaju agencije.

Izraelska vojska saopštila je da je u znak odgovora napala nekoliko raketnih baterija u Siriji, među kojima je i ona iz koje je ispaljena raketa ka Izraelu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Times of Israel navodi da su se sirene za uzbunu od zračnog napada oglasile u pustinji Negev, u blizini nuklearnog reaktora, kao i da su stanovnici Jerusalema i okolnih naseljenih područja čuli seriju eksplozija.

Prema pisanju lista, za sada nema izvještaja o eventualnim žrtvama ili materijalnoj šteti.

‘Većina raketa oborena’

Sirijska državna agencija navodi da je protuzračna odbrana te zemlje presrela izraelski napad koji je ciljao na mete u predgrađima Damaska.

“Presretnute su rakete, a većina je oborena“, navela je agencija.

U napadu su povrijeđena četiri vojnika, a evidentirana je materijalna šteta.

Izraelski mediji sedmicama pišu da je protuzračna odbrana oko reaktora Dimona i luke Eilat na Crvenom moru u pripravnosti zbog mogućeg napada dalekometnih raketa ili dronova snaga koje podržava Iran, za koji su pretpostavili da bi mogao doći iz Jemena.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO