Višegradska grupa: Podrška Češkoj u mjerama protiv Rusije

Osuđuju sve aktivnosti usmjerene na ugrožavanje sigurnosti suverenih država i njihovih građana

Rusija je u nedelju protjerala 20 čeških diplomata (EPA)

Ministri vanjskih poslova Višegradske grupe izrazili su solidarnost sa Češkom, koja je nedavno protjerala 18 ruskih diplomata koji se sumnjiče za neprijateljsko djelovanje, prenosi Tanjug.

Ministri vanjskih poslova Mađarske, Poljske i Slovačke, koji sa Češkom, čine Višegradsku grupu, u izjavi za javnost poručili su da osuđuju sve aktivnosti usmjerene na ugrožavanje sigurnosti suverenih država i njihovih građana, prenosi MTI.

Suprotstavljanje subverzivnim akcijama

U saopštenju objavljenom na internet stranici poljskog Ministarstva vanjskih poslova, navodi se da će te države nastaviti da se suprotstavljaju svim subverzivnim akcijama na nacionalnom nivou, uz pomoć NATO saveznika i mehanizama EU.

Ističe se da se u tom smislu izražava podrška i solidarnost s nedavnim koracima koje je preduzeo njihov bliski partner, saveznik i susjed Češka.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je ranije da su protjerane ruske diplomate sumnjiče da su bili umiješani u eksploziju u skladištu municije u Vrbjeticama na jugu Češke 2014. godine, a kao odgovor Rusija je u nedelju protjerala 20 čeških diplomata.

Izvor: Agencije