Hinduističke desničarske grupe u SAD-u primale novac iz antiCOVID fonda

Pet organizacija povezanih s hinduističkim supremacionistima i vjerskim skupinama primilo je pomoć za borbu protiv COVID-19 u iznosu od 833.000 američkih dolara.

Humanitarne organizacije podržavaju hinduističku supremacionističku ideologiju (EPA)

Pet organizacija povezanih s hinduističkim supremacionistima i vjerskim skupinama primilo je pomoć za borbu protiv COVID-19 u iznosu od 833.000 američkih dolara, prema podacima koje je objavila Američka administracija za malo poslovanje (SBA), savezna agencija koja pomaže vlasnicima malih poduzeća i poduzetnicima.

SBA je sredstva dodijelio u sklopu korona virus Zakona o pomoći, olakšanju i ekonomskoj sigurnosti (CARES) Zakonu o ekonomskoj ozljedi (EIDLA), Zajmu za pomoć u katastrofama (DAL) i Programu zaštite plaća (PPP).

Sva su tri programa imala za cilj pružiti ekonomsko olakšanje tvrtkama u nevolji i zadržati radnu snagu zaposlenom tokom krize COVID-19 u najgore pogođenoj državi na svijetu.

Vishwa Hindu Parishad iz Amerike (VHPA) sa sjedištem u Massachusettsu primio je više od 150.000 američkih dolara u okviru JPP-a i dodatnih 21.430 američkih dolara u okviru EIDLA i DAL programa.

Indijskog parnjaka VHPA-e, Vishwa Hindu Parishad (VHP),  Svjetska knjiga činjenica CIA-e godinama je označavala kao militantnu organizaciju.

Organizovane po uzoru na nacionalističke grupe u Evropi

VHP je podružnica Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), krajnje desne hinduističke nacionalističke organizacije osnovane 1925. godine po uzoru na tvrde nacionalističke skupine u Europi, koja ima za cilj stvoriti etničku državu s hinduističkom većinom u Indiji.

RSS je ideološki mentor indijske vladajuće stranke Bharatiya Janata (BJP) i hvali se da je među milionima svojih članova širom Indije imao premijera Narendru Modija.

Iako VHPA, koja sada ima 23 poglavlja u SAD-u, tvrdi da je pravno odvojena od indijskog kolege, na njezinoj web stranici spominje se da grupa dijeli “iste vrijednosti i ideale”.

Desetljećima je VHP vodio kampanju za pretvaranje Indije u hinduističku naciju i optužen je za organiziranje brojnih napada na muslimane i kršćane u stotinama nereda u raznim dijelovima zemlje.

Članstvo VHPA-e u SAD-u napuhalo se krajem 1980-ih nakon što su desničarske hinduističke skupine u Indiji pojačale svoju kampanju za izgradnju hrama posvećenog lordu Ramu na točnom mjestu gdje je u gradu Ayodhya na sjeveru Indije stajala džamija iz mogulskih vremena.

Na mjestu srušene džamije hinduistički hram

Hinduističke skupine tvrdile su da je Babri džamija iz 16. stoljeća, koju je rulja srušila 1992. godine, stajala u rodnom mjestu lorda Rama.

U kontroverznoj presudi iz 2019. godine, indijski Vrhovni sud predao je sporno mjesto vladinom povjerenstvu za izgradnju ramskog hrama.

Muslimanskim parnicama dodijeljeno je pet hektara zemlje na alternativnom mjestu u selu udaljenom 25 km za izgradnju džamije.

Američka fondacija Ekal Vidyalaya, organizacija povezana s RSS-om, izravno je platila 7000 američkih dolara i zajam od 64.462 američkih dolara u okviru JPP-a.

Kroz mrežu škola uglavnom u indijskim plemenskim i ruralnim područjima, Ekal Vidyalaya optužen je za širenje RSS agende hinduističke supremacije i promicanje antimanjinske mržnje među malom djecom.

Usađivanje fundamentalističke ideologije

“Trening za učitelje škola iz Ekala uglavnom je bio usmjeren na širenje komunalne disharmonije u zajednicama i na usađivanje fundamentalističke političke ideologije … stvaranja neprijateljstva među zajednicama na temelju religije”, navodi se u izvještaju odbora koji je osnovalo indijsko ministarstvo iz 2009. godine.

Infinity Foundation, još jedna hinduistička nacionalistička organizacija povezana s RSS-om, primila je 51.872 američka dolara u savezne fondove u sami osvit pandemije koronavirusa, prema podacima SBA-a.

Osnivač Fondacije Infinity Rajiv Malhotra, desničarski autor, često se naziva “Ayn Rand iz internetske Hindutve”, kako je poznat hinduistički nacionalistički pokret.

Malhotra (70) optužen je za ciljanje akademika i naučnika koji kritiziraju desničarske hinduističke skupine i davanje izjava o razdvajanju.

Također se suočio s optužbama za plagijatorstvo, iako ga to nije spriječilo da bude imenovan počasnim profesorom na prestižnom sveučilištu Jawaharlal Nehru u New Delhiju.

Pet upitanika, jedan odgovor

Al Jazeera se obratila pet organizacija radi komentara o primanju američkih saveznih sredstava za pomoć u borbi protiv COVID-a. HAF i Ekal Vidyalaya Foundation odbili su komentirati, dok Infinity Foundation nije odgovarao na ponovljene pozive, e-mailove i SMS poruke.

Samo su VHPA i Sewa International odgovorili na navode da podržavaju desničarske skupine u Indiji i kako planiraju potrošiti sredstva za borbu protiv pandemije, koja su dobili od američke vlade.

“Gotovo svaka neprofitna organizacija prijavila se za ta sredstva, pa tako i mi. Potrošit ćemo ih kako nalaže Zakon o CARES-u. Ne izdvajamo novac iz državnih fondova za bilo kakve aktivnosti izvan SAD-a ”, rekao je predsjednik VHPA-e Ajay Shah za Al Jazeeru.

Na pitanje podržava li njegova organizacija financijski grupe povezane s RSS-om, Shah je rekao: “Poštujemo vladine propise i šaljemo novac nekoliko odobrenih dobrotvornih organizacija u Indiji.”

Međutim, mnoge neprofitne organizacije koje se nalaze na popisu indijskih organizacija koje VHPA podržava u okviru svog projekta Support A Child imaju veze s RSS-om. Također financira fondaciju VHP u New Delhiju.

Milioni dolara pomoći iz SAD-a

Godine 2014. mreža južnoazijskih građana (SACW), mrežna platforma koja promiče dijalog o Južnoj Aziji, objavila je izvještaj o hinduističkoj neprofitnoj organizaciji u SAD-u koja je bila povezana sa Sanghom Parivarom – krovnim pojmom koji se odnosi na sve hinduističke supremacijske organizacije povezano na RSS.

Izvještaj SACW-a, temeljen na analizi službenih poreznih evidencija između 2001. i 2014. godine, otkrio je da su dobrotvorne organizacije sa sjedištem u SAD-u poslale milione dolara organizacijama povezanim s RSS-om.

Između 2001. – 2012, i Ekal Vidyalaya Foundation i VHPA poslali su 27 miliona dolara, odnosno 3,9 miliona američkih dolara, prema izvještaju SACW-a.

Izvor: Al Jazeera