Zvaničnici Rusije i SAD-a o mogućem samitu Bidena i Putina

Telefonom su razgovarali američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i sekretar Vijeća sigurnosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Rusija je spremna za nastavak dijaloga u cilju normalizacije bilateralnih odnosa (EPA)

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i sekretar Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev telefonom su razgovarali o mogućem susretu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina.

Glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Emily Horne izjavila je kako su Sullivan i Patrušev u ponedjeljak razgovarali o bilateralnim odnosima i mnogim regionalnim i globalnim pitanjima.

“Sullivan i Patrušev razgovarali su, također, o očekivanom samitu između SAD-a i Rusije na predsjedničkom nivou i složili se da ostanu u kontaktu”, rekla je Horne, prenosi Anadolija.

Normalizacija bilateralnih odnosa

Patrušev je Sullivanu kazao kako je Rusija spremna za nastavak dijaloga u cilju normalizacije bilateralnih odnosa, prenosi Tanjugm pozivajući se na RIA Novisti.

Rekao je sagovorniku iz SAD-a, kako je navelo Vijeće sigurnosti Rusije, da su zapadne sankcije protiv Rusije neosnovane.

Američki predsjednik je 13. aprila telefonom razgovarao s Putinom i predložio mu sastanak u trećoj zemlji.

Izvor: Agencije