Izrael i Grčka sklopili sporazum o vojnoj nabavi saradnji

Sporazum uključuje 1,65 milijardi dolara vrijedan ugovor o uspostavi centra za obuku grčkog vojnog zrakoplovstva.

Izraelsko i grčko vojno zrakoplovstvo izvelo je u nedjelju u Grčkoj i zajedničku vježbu (EPA)

Grčka i Izrael sklopili su sporazum o opremanju i obuci grčkih zračnih oružanih snaga, a organizirana je i zajednička vojna vježba, objavilo je izraelsko ministarstvo obrane, prenosi Hina.

Sporazum uključuje 1,65 milijardi dolara vrijedan ugovor o uspostavi centra za obuku grčkog vojnog zrakoplovstva, koji će 22 godine voditi izraelska vojna tvrtka Elbit Systems, objavilo je izraelsko ministarstvo obrane.

Vrijednost posla najveća je u historiji odnosa dvije zemlje.

Centar po uzoru na izraelsku akademiju

Elbit će centar oformiti po uzoru na izraelsku akademiju vojnog zrakoplovstva a bit će opremljen s 10 školskih aviona tipa M-346 talijanskog proizvođača Leonarda, dodalo je ministarstvo.

Kompanija će nabaviti i opremu za grčke avione T-6 i organizirati obuku, simulatore i logističku podršku.

“Siguran sam da će (program) modernizirati kapacitete i ojačati ekonomije Izraela i Grčke i da će se time partnerski odnos naše dvije zemlje produbiti na vojnoj, ekonomskoj i političkoj razini”, izjavio je izraelski ministar odbrane Benny Gantz.

Izraelsko i grčko vojno zrakoplovstvo izvelo je u nedjelju u Grčkoj i zajedničku vježbu, objavilo je izraelsko ministarstvo obrane.

Vježbe za odgovor na S-300

Izraelski vojni avioni u više su navrata u grčkom zračnom prostoru uvježbavali odgovor na protuzračni raketni sustav S-300 ruske proizvodnje, postavljen na Kreti, ali izvor u stožeru grčkih oružanih snaga tvrdi da u nedjeljnoj vježbi nije aktiviran.

Sustav imaju i Sirija i Iran, koje Izrael smatra neprijateljima, podsjeća Reuters.

Krajem prošle sedmice grčki, kiparski, izraelski i ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata sastali su se na Kipru i dogovorili dublju suradnju, navodi agencija.

Izvor: Agencije

Povezane

Vojni rok u Grčkoj bit će produžen s devet mjeseci na 12 u sklopu ‘jačanja oružanih snaga’.

Published On 23 Jan 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO