Japanski premijer prvi inostrani lider u Bijeloj kući

Posjeta naglašava centralnu ulogu Tokija u američkim naporima da se suprotstavi Kini.

Biden i Suga planiraju razgovarati i o pitanjima ljudskih prava povezanih sa Kinom (EPA)

Japanski premijer Yoshihide Suga danas je postao prvi strani lider kojem je domaćin bila Bijela kuća otkad je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost, naglašavajući centralnu ulogu Tokija u američkim naporima da se suprotstavi rastućoj samouvjerenosti Kine.

Jednodnevni samit pruža demokratskom predsjedniku šansu da dalje radi na svom obećanju da će revitalizovati saveze sa SAD-om koji su se raspali pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, navodi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Očekuje se da će sastanak omogućiti korake za širenje lanaca snabdijevanja za koje se smatra da se previše oslanjaju na Kinu i saradnju Japana sa SAD-om na alternativama 5G mreže kineske kompanije Huawei, rekao je visoki američki zvaničnik.

O stanju u Hong Kongu i Xinjiangu

Biden i Suga također planiraju razgovarati o pitanjima ljudskih prava povezanih sa Kinom, uključujući situaciju u Hong Kongu i Xinjiangu, rekao je zvaničnik.

Očekuje se da će samit, prvi Bidenov sastanak licem u lice sa stranim liderom, iznjedriti formalno saopštenje o Tajvanu, koji je pod sve većim vojnim pritiskom Pekinga, rekao je zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Chao Lijian rekao je u petak da je Kina zvanično izrazila zabrinutost zbog, kako je nazvao, “dogovora” između Japana i SAD-a, te da bi zemlje trebale ozbiljno shvatiti zabrinutost Kine.

Izvor: Agencije