Reuters: Spremne nove američke sankcije Rusiji

Reuters navodi kako će se sankcije odnositi na pojedince i institucije zbog navodnog miješanja u predsjedničke izbore i zlonamjerne cyber aktivnosti.

Nove mjere će svakako pogoršati ionako loše odnose između Washingtona i Moskve (EPA - Ilustracija)

Očekuje se kako će Sjedinjene Američke Države danas uvesti nove sankcije Rusiji koje će se odnositi na nekoliko pojedinaca i institucija zbog navodnog miješanja u predsjedničke izbore i zlonamjerne cyber aktivnosti, rekli su Reutersu izvori koji su upoznati sa tim pitanjem, prenosi agencija Tanjug.

Reuters navodi kako je jedan neimenovani izvor potvrdio da će sankcije, u kojima se očekuje da će crna lista biti proširena na još 30 organizacija, pratiti i naredba o protjerivanju desetak ruskih zvaničnika iz SAD-a.

Prema drugom neimenovanom izvoru Reutersa, također se očekuje najava novih strogih mjera koje će biti usmjerenene na dug zemlje kroz ograničenja mogućnosti američkih finansijskih institucija da njime trguju.

Agencija navodi kako Bijela kuća, američki State Department i Ministarstvo finansija nisu još odgovorili na zahtjeve za komentar ovih navoda.

Reuters prenosi kako će nove mjere svakako pogoršati ionako loše odnose između Washingtona i Moskve koji su trenutno dodatno napeti i ruskim vojnim aktivnostima u blizini granice sa Ukrajinom i na Krimu, ali i da u Rusiji spremno očekuju ovakav razvoj događaja.

“Neprijateljstvo i nepredvidivost američkih akcija primorava nas da budemo uvijek spremni za najgore scenarije”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima prošle sedmice, predviđajući nove sankcije.

Rusija najavila recipročan odgovor

Kremlj je poručio da će odgovoriti na bilo kakve nove “ilegalne” američke sankcije Rusiji te je upozorio da bi nove mjere smanjile šanse za sastanak između američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kremlj odbacuje američke tvrdnje o miješanju u izbore 2020. godine i da stoji iza hakerskog napada na softver tvrtke SolarWinds.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Moskva pričekati razvoj događaja prije no što će komentirati sankcije, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

No dodao je da je stav Kremlja oko tih mjera i odgovora na njih ostao isti.

“Osuđujemo bilo kakvu namjeru uvođenja sankcija, smatramo ih ilegalnim, a u svim slučajevima će vrijediti načelo reciprociteta”, kazao je Peskov.

“Reciprocitet kako bi naši interesi bili osigurani na svaki mogući način”.

Naglasio je kako Rusija ne želi da odnosi s Washingtonom budu “jedan korak naprijed, pa dva nazad”.

Predložen susret Bidena i Putina

Biden je u utorak u telefonskom razgovoru pozvao Putina na sastanak o nizu pitanja, pa rekao Moskvi da smanji tenzije na ukrajinskoj granici.

Kremlj je zasad hladno odgovorio na prijedlog američkog predsjednika, dajući do znanja da će to ovisiti o američkom ponašanju prema Rusiji.

Peskov je u četvrtak rekao da nove američke sankcije ne povećavaju šanse za takav susret, pa dodao da je ta odluka na dvojici predsjednika.

I dalje se raspravlja i o Putinovom sudjelovanju na Bidenovom klimatskom samitu, rekao je.

Glasnogovornik Kremlja istaknuo je i da situacija oko Ukrajine i dalje ostaje napeta jer su američke i snage NATO-a i dalje blizu ruske granice.

Stoga je preuranjeno govoriti o deeskalaciji, tvrdi Peskov, usprkos izvještajima da je SAD otkazao slanje svoja dva borbena broda u Crno more.

Izvor: Agencije