Erdogan odgovorio na komentare italijanskog premijera

Turski predsjednik tvrdi da je italijanski premijer izjavama naštetio odnosima dvije države.

Došli ste imenovanjem, niste izabrani, poručio je Erdogan Draghiju (EPA)
Došli ste imenovanjem, niste izabrani, poručio je Erdogan Draghiju (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je italijanskog premijera Maria Draghija za „drskost i nepoštovanje“ nakon što je turskog lidera nazvao “diktatorom”.

Prošle sedmice, Draghi je rekao da je Erdogan ponizio predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen tokom posjete Ankari i da je važno biti iskren s “diktatorima”, što je rezultiralo osudom iz Ankare.

Von der Leyen i predsjednik Evropskoj vijeća Charles Michel posjetili su prošle sedmice Erdogana, a na tom sastanku, predsjednica Evropske komisije morala je sjesti na kauč, pošto su bile pripremljene samo dvije stolice, koje su preuzeli Erdogan i Michel.

U svom prvom javnom komentaru o tom pitanju, Erdogan je na događaju u Ankari rekao da je Draghi oštetio odnose između Turske i Italije, te sugerisao da italijanski premijer nema demokratski legitimitet za takve kritike, javlja Fena, pozivajući se na Reuters.

‘Niste svjesni vlastite historije’

„Izjava italijanskog premijera zaista iskazuje drskost i nepoštovanje. U vrijeme kada smo se nadali da bi veze Turske i Italije mogle doći do dobre tačke, davanjem ove izjave ovaj čovjek po imenu Draghi nažalost je narušio odnose između nas“,  rekao je Erdogan.

„Došli ste imenovanjem, niste izabrani. Da biste mogli dati takve primjedbe u vezi s Recepom Tayyipom Erdoganom, prvo morate biti svjesni vlastite historije. Ali, vidjeli smo da niste“,  dodao je turski predsjednik, u očiglednoj referenci na fašističkog diktatora Benita Mussolinija.

Draghi, bivši predsjednik Evropske centralne banke, nije došao na vlast na izborima, ali ga je italijanski predsjednik u februaru stavio na čelo nove vlade nakon što je prethodna koalicija propala usred stranačkih prepirki.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO