Radioaktivna voda iz Fukushime bit će puštena u more

Južna Koreja i Kina nezadovoljne su odlukom vlade Japana da više od milion tona kontaminirane vode ispusti u okean.

Kapaciteti za skladištenje radioaktivne vode iznose 1,37 miliona tona (EPA)
Kapaciteti za skladištenje radioaktivne vode iznose 1,37 miliona tona (EPA)

Vlada Japana donijela je odluku da se ogromne količine radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukushima ispuštaju u naredne dvije godine u Tihi okean, čemu se ogorčeno protive lokalni ribari i žitelji okolnih mjesta.

Dugo se spekulisalo da će vlada donijeti ovakvu odluku koja je nekoliko godina odgađana zbog protesta i iz sigurnosnih razloga.

Ipak, odluka je konačno donesena na sjednici vlade koja je konstatovala da je otpuštanje zagađene, radioaktivne vode u Pacifik – najbolje rješenje, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Radioaktivna voda se skladišti u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi od 2011. godine kada su reaktori u ovom postrojenju oštećeni u zemljotresu i cunamiju, a kontaminirana voda za hlađenje reaktora počela da curi.

‘Neizbježna opcija’

Tokijska elektrokompanija (TEPCO) koja upravlja Fukushimom saopćila je da će krajem naredne godine biti popunjeni kapaciteti za skladištenje radioaktivne vode, a premijer Japana Yoshihide Suga ocijenio je da je ispuštanje zagađene vode u Tihi okean “najrealističnija i neizbježna opcija”.

Stručnjaci TEPCO-a i vlade Japana su saopćili da se iz radioaktivne vode ne može odstraniti jedino tritium koji, kako je navedeno, u malim količinama nije štetan po životnu okolinu i zdravlje ljudi, ali se nivo svih ostalih radioaktivnih materijala u vodi mogu smanjiti na dozvoljeni nivo.

Neki naučnici su upozorili da nisu poznati dugoročni štetni efekti ispuštanja velikih količina radioaktivne vode u more na živi morski svijet.

Iz TEPCO-a je potvrđeno da kapaciteti za skladištenje radioaktivne vode iznose 1,37 miliona tona, kao i da će oni biti puni do jeseni 2022. godine.

Nezadovoljstvo

Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje pozvalo je ambasadora Japana u Seulu Koichija Aiboshija na razgovor povodom odluke vlade u Tokiju da ispusti zagađenu, radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukushima u more, prenosi Tanjug, pozivajući se na južnokorejsku informativna TV mreža YTN .

Reuters je ranije izvijestio da je ministarstvo vanjskih poslova Kine odluku vlade Japana nazvalo “neodgovornom”, kao i da su se japanski ribari oštro suprotstavili ovom rješenju za eliminaciju radioaktivne vode iz Fukushime.

Ispuštanje bi trebalo početi za otprilike dvije godine nakon što se zagađena, radioaktivna voda filtrira i iz nje se eliminišu štetni izotopi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO