Radioaktivna voda iz Fukushime bit će puštena u more

Južna Koreja i Kina nezadovoljne su odlukom vlade Japana da više od milion tona kontaminirane vode ispusti u okean.

Kapaciteti za skladištenje radioaktivne vode iznose 1,37 miliona tona (EPA)

Vlada Japana donijela je odluku da se ogromne količine radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukushima ispuštaju u naredne dvije godine u Tihi okean, čemu se ogorčeno protive lokalni ribari i žitelji okolnih mjesta.

Dugo se spekulisalo da će vlada donijeti ovakvu odluku koja je nekoliko godina odgađana zbog protesta i iz sigurnosnih razloga.

Ipak, odluka je konačno donesena na sjednici vlade koja je konstatovala da je otpuštanje zagađene, radioaktivne vode u Pacifik – najbolje rješenje, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Radioaktivna voda se skladišti u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi od 2011. godine kada su reaktori u ovom postrojenju oštećeni u zemljotresu i cunamiju, a kontaminirana voda za hlađenje reaktora počela da curi.

‘Neizbježna opcija’

Tokijska elektrokompanija (TEPCO) koja upravlja Fukushimom saopćila je da će krajem naredne godine biti popunjeni kapaciteti za skladištenje radioaktivne vode, a premijer Japana Yoshihide Suga ocijenio je da je ispuštanje zagađene vode u Tihi okean “najrealističnija i neizbježna opcija”.

Stručnjaci TEPCO-a i vlade Japana su saopćili da se iz radioaktivne vode ne može odstraniti jedino tritium koji, kako je navedeno, u malim količinama nije štetan po životnu okolinu i zdravlje ljudi, ali se nivo svih ostalih radioaktivnih materijala u vodi mogu smanjiti na dozvoljeni nivo.

Neki naučnici su upozorili da nisu poznati dugoročni štetni efekti ispuštanja velikih količina radioaktivne vode u more na živi morski svijet.

Iz TEPCO-a je potvrđeno da kapaciteti za skladištenje radioaktivne vode iznose 1,37 miliona tona, kao i da će oni biti puni do jeseni 2022. godine.

Nezadovoljstvo

Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje pozvalo je ambasadora Japana u Seulu Koichija Aiboshija na razgovor povodom odluke vlade u Tokiju da ispusti zagađenu, radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukushima u more, prenosi Tanjug, pozivajući se na južnokorejsku informativna TV mreža YTN .

Reuters je ranije izvijestio da je ministarstvo vanjskih poslova Kine odluku vlade Japana nazvalo “neodgovornom”, kao i da su se japanski ribari oštro suprotstavili ovom rješenju za eliminaciju radioaktivne vode iz Fukushime.

Ispuštanje bi trebalo početi za otprilike dvije godine nakon što se zagađena, radioaktivna voda filtrira i iz nje se eliminišu štetni izotopi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada