EU nabavlja još dvije milijarde vakcina za naredne faze pandemije

Glasnogovornik Evropske komisije kaže da je u EU identifikovana potreba od skoro dvije milijarde doza kako bi se suočilo sa predstojećim izazovima.

U Briselu potvrđuju da su da su već pokrenuti ugovori za nabavku dodatnih doza vakcina (EPA)

Evropskoj uniji će biti potrebne dodatne dvije milijarde doza vakcina protiv COVID-19 od 2022. godine i nadalje, saopćila je Evropska komisija.

Bugarski premijer Boyko Borisov navodi da je već dogovoreno potpisivanje ugovora o nabavci dodatnih 900 miliona doza Pfizer vakcine i to po višoj cijeni u odnosu na prvobitne ugovore.

U Briselu potvrđuju da su da su već pokrenuti ugovori za nabavku dodatnih doza vakcina koje će se iskoristiti za “naredne faze pandemije”, prenosi Tanjug.

Suočavanje s predstojećim izazovima

“Moramo da budemo spremni za činjenicu da postoji potreba za drugom revakcinom, potreba za odbranom od novih sojeva virusa, kao i potreba za budućnom vakcinacijom djece i tinejdžera”, kaže glasnogovornik Komsije Stefan De Keersmaecker.

Keersmaecker kaže da je u EU “identifikovana” potreba od skoro dvije milijarde doza kako bi se suočilo sa predstojećim izazovima i da je u konsultaciji sa zemljama članicama pokrenuto potpisivanje novih ugovora.

U EK nisu željeli da komentarišu navode bugarskog premijera o višoj cijeni vakcine kompanije Pfizer, uz konstataciju da se ne mogu iznositi detalji ugovora, niti da se mogu upoređivati prethodni ugovori koji si podrazumijevali i “ulaganje u razvoj vakcine” sa novim nabavkama.

Borisov je, inače, rekao da je cijena Pfizer vakcine skočila sa početnih 12 eura na 19,5 eura za posljednju narudžbu od 900 miliona doza.

Izvor: Agencije