Rusija razvija intranazalnu vakcinu protiv COVID-a 19

Direktor instituta Dmitrij Lioznov rekao novinarima da se vakcina, predviđena za intranazalnu upotrebu, pravi na osnovu virusa gripe.

Klinička ispitivanja planirana su za jesen, a vakcina će biti dostupna najranije tokom zime ili sljedećeg proljeća (EPA)
Klinička ispitivanja planirana su za jesen, a vakcina će biti dostupna najranije tokom zime ili sljedećeg proljeća (EPA)

Specijalisti istraživačkog instituta za grip „Smorodintsev“ ruskog Ministarstva zdravlja razvijaju još jednu vakcinu protiv korona virusa, a preliminarni rezultati očekuju se u bliskoj budućnosti, najavio je ministar Mihail Muraško, prenosi Tanjug.

„Istraživački institut za grip „Smorodintsev“ ima visok naučni potencijal, a trenutno se tu razvija još jedna vakcina protiv novog korona virusa.

Očekujemo prve preliminarne rezultate u bliskoj budućnosti “, rekao je ministar, prenosi TAS S.

Tehnologija slična onoj vakcine Sputnjik V

Agencija navodi da je direktor instituta Dmitrij Lioznov rekao novinarima da se vakcina ,predviđena za intranazalnu upotrebu, pravi na osnovu virusa gripe.

„Ovo je slična tehnologija sa vakcinom Sputnjik V, ali u ovom slučaju se koristi virus gripa. Klinička ispitivanja planirana su za jesen, a vakcina će biti dostupna najranije tokom zime ili sljedećeg proljeća“, naglasio je Lioznov.

TASS prenosi da je direktor Instituta također izrazio nadu da će njihov proizvod biti u primjeni ne samo kod stanovništva Rusije, već da će pomoći u zaštiti od virusa i u drugim zemljama svijeta.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO