Iran testira najnovije napredne nuklearne centrifuge

Iran otkrio desetke dostignuća u nuklearnoj tehnologiji u pokušaju da pokaže da je njegov nuklearni program miroljubiv.

Iran nastoji pokazati da je njegov uklearni program miran (Arhiva)

Iran je počeo dovoditi plin u kaskade novih, naprednih centrifuga i otkrio desetke “dostignuća” u znak obilježavanja svog nacionalnog dana nuklearne tehnologije u pokušaju da pokaže da je njegov nuklearni program miroljubiv.

Predsjednik Hassan Rouhani pokrenuo je u subotu nekoliko projekata širom zemlje putem video veze u Teheranu koja se uživo emitirala na nacionalnoj televiziji, a također je otkrivena izložba 133 tehnološke inovacije u civilnoj i medicinskoj upotrebi.

Izložba dolazi nakon što su u Beču u Austriji započeli pregovori o ponovnom uspostavljanju Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (JCPOA) – iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sa svjetskim silama – koji je u petak završen s nadom i očekuje se da će se nastaviti od srijede.

Moguća eskalacija napetosti

Iz Međunarodne agencije za atomsku energiju Ujedinjenih naroda (IAEA) u Beču saopšteno je da je Iran ponovo prekršio odredbe nuklearnog sporazuma s najvećim svjetskim silama što bi moglo da rezultira eskalacijom napetosti u odnosima Teherana i Zapada.

U izvještaju Reutersa se navodi da je u diplomatskim krugovima u Beču ocijenjeno da će najnoviji izvještaj povećati napetost jer su u pitanju iranske zalihe obogaćenog uranija koji može da se upotrebi za izradu atomske bombe, iako zvanični Teheran poriče da mu je to namjera, prenosi Tanjug.

Pozitivna sedmica

Nakon razgovora i dogovora postignutog u petak, francusko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da “pozitivna” prva sedmica pregovora ne bi trebalo da bude narušena novim iranskim provokacijama.

“U tom kontekstu je važnije da se Iran suzdrži od bilo kakvog daljeg kršenja svojih nuklearnih obaveza jer bi to moglo da potkopa trenutnu dinamiku pregovora”, upozorila je na konferenciji za novinare u Parizu predstavnica francuskog ministarstva Agnes von der Muhll.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada