Turska testirala sistem protuzračne odbrane HISAR-O+

Sistem protuzračne odbrane srednjeg dometa, koji je Turska razvila u domaćem kapacitetu, bit će korišten u domenu potreba protuzračne odbrane.

Sistem će biti u upotrebi s ciljem zaštite važnih postrojenja i stacioniranih vojnih jedinica (Anadolija-Ilustracija)

Predsjednik Odjela za odbrambenu industriju Predsjedništva Turske Ismail Demir saopćio je da je sistem protuzračne odbrane srednjeg dometa HISAR-O+ uspješno testiran direktnim pogotkom na maksimalnoj visini i udaljenosti mete.

“Nakon primopredaje sistema ‘ISAR-O+, urađen je niz testova, a u posljednjem lansiranju projektila iz ovog sistema direktno je pogođena pokretna meta u zraku na do sada najvećoj udaljenosti i maksimalnoj visini što se tiče testiranja u našoj zemlji. Zahvaljujem svim učesnicima u ovom projektu, na čelu s partnerskim kompanijama Aselsan i Roketsan”, naveo je Demir u objavi putem društvene mreže Twitter.

Pomenuti sistem, koji je Turska razvila u domaćem kapacitetu, bit će korišten u domenu potreba protuzračne odbrane Turske.

Brojne mogućnosti nadogradnje

Sistem koji su razvile turske kompanije Aselsan i Roketsan bit će u upotrebi s ciljem zaštite važnih postrojenja i stacioniranih vojnih jedinica.

Sistem ima za cilj uništenje prijetnji poput letjelica s fiksnim i rotirajućim krilima, krstarećih raketa, bespilotnih letjelica te raketa zrak-zemlja, u svim vremenskim uslovima.

Sistem HISAR-O+ ima mogućnost detektiranja i klasifikacije mete, kao i mogućnost dijagnostike prijetnje te praćenja i kontrole lansiranja projektila.

Omogućena je i nadogradnja, u skladu s razvojem novih tehnologija u budućnosti.

Izvor: Agencije