Studija: Jedna doza Pfizerove vakcine pruža veliku zaštitu

Efikasnost mRNA vakcina protiv COVID-19 počinje 11 dana od primanja, pokazala je studija koju su proveli naučnici sa Univerziteta Barnett u Melbourneu.

Studija naučnika s australskog univerziteta donijela je optimizam (EPA)

Jedna doza vakcine Pfizer postiže skoro punu efikasnost 11 dana nakon primanja, tako da se može ispostaviti da druga doza nije potrebna, pokazala je studija koju su izveli naučnici sa Univerziteta Barnett u Melbourneu.

“Ovo su vijesti koje mogu donijeti optimizam. Efikasnost mRNA vakcina protiv COVID-19 počinje 11 dana od primanja. Ovo otvara mogućnost da se dođe do zaštite u kratkom vremenskom roku”, prenosi Tanjug, pozivajući se na njujorški medRxiv, stranicu koja je u vlasništvu neprofitne Cold Spring Harbor laboratorije.

Snaga prve doze

U tekstu se navodi da nije bilo evidentnog napretka u davanju druge doze nakon tri ili četiri sedmice, što samo ukazuje na snagu prve doze (bar u kratkoročnim uvjetima, kada su zalihe limitirane) i pomaže zdravstvenim službama veću fleksibilnost kada je riječ o drugoj dozi, ukoliko se utvrdi da je neophodna.

Forbes se poziva na New England Journal of Medicine, u kojem se navodi studija da su osobe koje su dobile drugu dozu pokazale jak imunološki odgovor na nove sojeve COVID-19, jedino je odgovor bio manji na južnoafrički soj.

Izvor: Agencije