Evropski regulator poziva na oprez sa Sputnjikom V

Christa Wirthumer-Hoche apeluje na članice EU-a da se suzdrže od odobrenja za hitnu upotrebu.

Nemamo trenutno podatke o vakcinisanim ljudima, to je nepoznanica, kaže zvaničnica EMA-a (EPA)

Visoka zvaničnica Evropske agencije za lijekove (EMA)  Christa Wirthumer-Hoche apelovala je danas na članice Evropske unije da se suzdrže od odobravanja korištenja ruske vakcine Sputnjik V za hitnu upotrebu na nacionalnom nivou, dok agencija potpuno ne ispita njenu sigurnost i efikasnost.

„Potrebna nam je dokumentacija na osnovu koje bismo donijeli procjenu. Nemamo trenutno podatke o vakcinisanim ljudima, to je nepoznanica. Zato bih apelovala na zemlje EU-a da ne odobre vakcinu Sputnjik za hitnu upotrebu”, rekla je, prenio je Tanjug, pozivajući se na britanski Guardian i agenciju Reuters.

„U budućnosti možemo imati Sputnjik na tržištu, kada budemo imali neophodne podatke i njihovu analizu. Tak postupak je u toku u EMA-i“ dodala je.

Ona nije odbacila da postoji mogućnost da se Sputnjik pojavi u ponudi za vakcinaciju u zemljama EU-a.

Pregled po evropskim standardima

“Prije toga je neophodno da se uradi ekspertiza, koju je EMA počeo. Podaci koji stižu od ruskog proizvođača će biti pregledani po evropskim standardima za kvalitet, sigurnost i efikasnost. Ukoliko sve prođe, vakcina će biti odobrena”, dodala je Wirthumer-Hoche.

Sputnjik V je već odobren ili je blizu odobravanja u tri zemlje EU-a – Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj – a zvaničnici Evropske unije su rekli da bi Brisel mogao početi pregovore sa proizvođačem vakcine ukoliko najmanje četiri države to zatraže.

EMA će razmotriti i upotrebu američke vakcine Johnson & Johnsona, a specijalan sastanak povodom odobrenja ove vakcine bit će održan 11. marta.

„Očekujemo pozitivnu procjenu i da će Evropska komisija vrlo brzo odobriti upotrebu vakcine”, dodala je visoka zvaničnica Evropske agencije za lijekove.

 

Izvor: Agencije