WHO ne preporučuje ‘turistički’ COVID pasoš

Vakcinacija jednostavno nije dostupna širom svijeta i nije dostupna na pravičnoj osnovi, ističu iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Zahtijevanje COVID pasoša moglo bi omogućiti da se nepravda i nepravednost dodatno uvrste u sistem (EPA)

Visoki zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je kizjavio kako se takozvani COVID pasoši ne bi trebali koristiti za međunarodna putovanja, zbog brojnih zabrinutosti, uključujući etičke razloge, jer vakcine protiv korona virusa nisu lako dostupne na globalnom nivou.

Čelnik WHO-a za hitne slučajeve Michael Ryan rekao je da postoje “stvarna praktična i etička razmatranja” za zemlje koje razmatraju upotrebe certifikata o vakcinama kao uvjeta za putovanje, dodajući da zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda za sada to ne preporučuje.

Nepravedna strategija prema ljudima

“Vakcinacija jednostavno nije dostupna širom svijeta i nije dostupna na pravičnoj osnovi”, rekao je Ryan na brifingu ta novinare, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

WHO je ranije primijetio da je još nepoznato koliko traje imunitet od brojnih licenciranih COVID-19 vakcina i da se podaci još uvijek prikupljaju.

Ryan je, također, primijetio da bi strategija mogla biti nepravedna prema ljudima koji se iz određenih razloga ne mogu vakcinisati i da bi zahtijevanje COVID pasoša moglo omogućiti da se “nepravda i nepravednost dodatno uvrste u sistem”.

Izvor: Agencije

Povezane

Iako još ne postoji saglasnost o uvođenju isprave ili dokumenta o vakcinaciji protiv COVID-19, tehnički za to nema prepreka, jer tehnologija za ovakve namjene postoji i primjenjuje se deset godina.

Published On 05 Mar 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO