Markle optužila britansku kraljevsku porodicu za rasizam

Bivša glumica rekla da su se članovi kraljevske obitelji bili zabrinuli zbog boje kože njezina sina Archieja prije njegova rođenja.

Markle je kazala da kraljevska porodica ne samo da je nije zaštitila od zlih komentara, već je lagala da zaštiti ostale (AFP)

Meghan Markle je otkrila da je pomišljala na samoubistvo zbog agresivnog načina na koji su britanski mediji pisali o njoj i da kraljevska obitelj nije dopustila da joj se pomogne, u razgovoru sa slavnom američkom televizijskom voditeljicom Oparah Winfrey, njihovu prvom velikom televizijskom intervjuu otkad su prije godinu dana donijeli odluku da napuste Veliku Britaniju i svoje uloge u kraljevskoj obitelji.

“Jednostavno nisam više htjela živjeti. Te su misli bile stalne, zastrašujuće, stvarne i veoma jasne”, rekla je vojvotkinja od Sussexa u tom intervjuu objavljenom u nedjelju navečer na CBS-u.

Kampanja blaćenja

“Obratila sam se kraljevskoj obitelji i rekla da moram negdje potražiti psihološku pomoć. Rekla sam da se nikad nisam tako osjećala (…), rečeno mi je da ne mogu, jer to ne bi bilo dobro za obitelj”, dodala je.

Meghan Markle je u razgovoru rekla da nije rasplakala svoju jetrvu Kate, vojvotkinju od Cambridgea, netom prije svog vjenčanja s princem Harryjem, suprotno glasinama o tom izgredu o kojemu su se raspisali britanski tabloidi.

“Dogodilo se upravo suprotno”, rekla je vojvotkinja od Sussexa Oprah u dugom razgovoru koji se s nestrpljenjem očekivao. “Svi su u kraljevskoj obitelji znali da to nije istina”, dodala je bivša američka glumica kojoj je 39 godina, rekavši da je taj izgred označio početak “prave kampanje blaćenja” i “prekretnicu” u njezinim odnosima s kraljevskom obitelji. Kate se poslije ispričala, rekla je.

Bivša glumica koja je meleskinja, rekla je da su se članovi kraljevske obitelji bili zabrinuli zbog boje kože njezina sina Archieja prije njegova rođenja. Nisu znali “koliko će mu koža biti crna”, “što će to značiti i na što će sličiti”, rekla je.

Usto je kazala da Buckinghamska palača uskratila zaštitu djetetu i da su članovi kraljevske obitelji ocijenili da Arhie ne treba dobiti plemićki naslov, premda je to bio običaj.

Harry je izrazio žaljenje što kraljevska obitelj nije javno osudila rasističke komentare u dijelu britanskih medija.

Harry je rekao da mu otac, princ Charles nije pružio potporu u tim teškim trenutcima, iako je “proživio nešto slično i zna što je bol”. “Morat ćemo se još truditi” kako bismo popravili naše odnose, “ali u isto vrijeme ću ga uvijek voljeti”, rekao je.

Princ Harry i Meghan čekaju drugo dijete, djevojčicu, otkrili su u tom razgovoru, nakon rođenja sina Archieja u svibnju 2019.

“Imati dječaka i djevojčicu, možemo li željeti više?”, rekao je s oduševljenjem princ Harry koji se s Meghan vjenčao 2018.

Vjenčali su se u tajnosti tri dana prije veličanstvene službene svečanosti koju su pratili milio gledatelja diljem svijeta, priznala je Meghan u razgovoru.

“Vjenčali smo se tri dana prije službenog vjenčanja”, rekla je, ispričavši kako su razmijenili bračne zavjete pred nadbiskupom Canterburyja Justinom Welbyjem prije svečanog obreda 19. svibnja 2018. “Nitko za to nije znao. Pozvali smo nadbiskupa i rekli mu: ‘Čujte, ova predstava je za svijet, ali mi želimo da to bude samo između nas”, rekla je u razgovoru s Oprah Winfrey.

Kritičari ih optužuju da žele zadržati sav glamur svojih pozicija, ali bez posvećenosti koju zahtijevaju ili nadzora koji donose, dok njihove pristalice tvrde kako tretman Harryja i Meghan pokazuje kako se zastarjela britanska institucija obrušila na modernu ženu sa prizvukom rasizma. Ta će optužba vjerovatno dobiti zamah nakon komentara Markle.

‘Lagali da zaštite ostale’

Iz Buckinghamske palate nisu komentirali intervju, tek su izdali saopćenje da će istražiti navode o „maltretiranju“, izrazivši „veliku zabrinutost“.

Markle je kazala da kraljevska porodica ne samo da je nije zaštitila od zlih komentara, već je lagala da zaštiti ostale.

„Kada smo se vjenčali, sve je postajalo lošije i tada sam shvatila da ne samo da neću biti zaštićena, već da lažu kako bi zaštitili ostale članove porodice“, dodala je Markle.

„Tu je porodica, a tu su i ljudi koji vode institucije. To su različite stvari koje je potrebno razdvojiti, jer je kraljica, naprimjer, uvijek bila divna prema meni“.

Intervju je u Velikoj Britaniji odjeknuo kao bomba, piše AFP.

Mediji: Kao da je bombarder preletio palaču

„Šta god je kraljevska porodica očekivala od ovog intervjua, bilo je gore“, piše u ponedjeljak The Times.

„Meghan je imala suicidalne misli. Bila je zabrinuta za svoje mentalno zdravlje. Plakala je na službenim zarukama. A kraljevska obitelj nije pomogla“, dodaju dnevne novine i pišu o „štetnim optužbama“.

BBC piše o „poražavajućem intervjuu“ koji je pokazao „ogromne pritiske“ unutar kraljevske porodice i „sliku neosjetljivih pojedinaca izgubljenih u instituciji“.

Daily Telegraph piše kako se kraljevska obitelj „ne može sakriti iza kauča“ jer im za riječi Harryja i Meghan treba „pancir“ jer su dali dovoljno optužbi da se „potopi flotila“, a možda „i našteti britanskoj monarhiji“.

Vojnim rječnikom poslužio se i televizijski kanal ITV koji govori o B-52 bombarderu kojim je par „preletio preko Buckinghamske palače i bacio svoj arsenal na nju“.

 

 

 

Izvor: Agencije