IAEA: Iran počeo obogaćivati uranij trećom kaskadom

Međnarodna agencija za nuklearnu energiju je potvrdila da je 7. marta Teheran počeo koristiti prirodni UF6 u trećoj kaskadi 174 IR-2m centrifuge.

Islamska Republika i dalje krši sporazum postignut s velikim silama iz 2015. godine, tvrdi agencija Ujedinjenih naroda (EPA)

Iran je počeo obogaćivati uranij trećom kaskadom ili klasterom naprednih IR-2m centrifuga u svom podzemnom postrojenju u Natanzu, saopćila je Međnarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) svojim državama članicama.

Islamska Republika time dalje krši sporazum postignut s velikim silama iz 2015. godine, tvrdi agencija Ujedinjenih naroda.

Upotreba prirodnog UF6

“Agencija je potvrdila da je 7. marta Iran počeo koristiti prirodni UF6 u trećoj kaskadi 174 IR-2m centrifuge”, naveo je IAEA u izvještaju u koji je Reuters imao uvid, misleći na uranij heksafluorid, sirovinu za centrifuge, prenosi Tanjug.

“Instalirana je četvrta kaskada 174 IR-2m centrifuge, ali još ne koristi prirodni UF6; ugradnja pete kaskade IR-2m centrifuge je u toku, a ugradnja šeste kaskade IR-2m centrifuga tek treba početi”, navedeno je u saopćenju.

Izvor: Agencije