Nazanin Zaghari-Ratcliffe izlazi iz zatvora, ali čekaju je nove optužbe

Advokat Nazanin Zaghari-Ratcliffe kaže kako je kućni pritvor zvanično okončan, ali se mora pojaviti pred sudob po novoj optužnici.

Suprug je izrazio uvjerenje da režim u Teheranu koristi slučaj njegove žene kao monetu za potkusurivanje u odnosima sa zvaničnim Londonom (Reuters)

Britanka iranskog porekla Nazanin Zaghari-Ratcliffe odslužila je petogodišnju kaznu zatvora u Iranu zbog navodnog kovanja zavjere za rušenje vlasti, ali je sada suočena sa novim optužbama.

Ona bi trebalo da se pojavi pred iranskim sudom 14. marta zbog navodne propagande protiv režima u Teheranu, učešća u protestima ispred ambasade Irana u Londonu i davanja izjave BBC-jevom informativnom programu za Iran, prenosi Guardian.

Njen advokat Hojjat Kermani rekao je lokalnom “Emtedad Newsu” da je Zaghari-Ratcliffe, koja je prošlu godinu provela u kućnom pritvoru nakon što je izvedena iz zatvora zbog izbijanja pandemije, ponovo pozvana pred sud po drugoj optužnici, piše Al Jazeera English.

Šef britanske diplomatije Dominik Raab je pozdravio oslobađanje Zaghari-Ratcliffe, ali je upozorio da je nastavak kampanje iranskih vlasti protiv nje nedopustiv.

Potkusurivanje sa Velikom Britanijom

“Njoj što prije mora biti odobren povratak porodici u Velikoj Britaniji”, poručio je Raab, a suprug Richard Ratcliffe ocijenio je da je njeno zadržavanje u Iranu protivzakonito jer je odslužila svoju kaznu i protiv nje se ne vodi drugi krivični postupak.

Suprug je izrazio uvjerenje da režim u Teheranu koristi slučaj njegove žene kao monetu za potkusurivanje u odnosima sa zvaničnim Londonom jer pokušava da naplati od Velike Britanije dug od 400 miliona dolara koje Britanci odbijaju da vrate uz argumentaciju da je Iran pod sankcijama, Tanjug prenosi britanski Guardian.

Sama Nazanin Zaghari-Ratcliffe je ranije iznijela tvrdnje da su iranske vlasti tokom istražnog postupka i saslušanja pokušavale da je nagovore da radi kao iranski obavještajac.

Izvor: Al Jazeera i agencije