Rusija spremna osigurati Sputnik V za 50 miliona Evropljana

Ruska anticovid vakcina prešla je ključnu fazu za upotrebu u Evropskoj uniji time što ju je Evropska agencija za lijekove počela ispitivati..

Sputnik V je već odobren u četrdesetak zemalja u svijetu (EPA)

Ruska anticovid vakcina Sputnik V prešla je ključnu fazu za upotrebu u Evropskoj uniji time što ju je Evropska agencija za lijekove (EMA) počela ispitivati, a ruske vlasti su izrazile spremnost osigurati vakcine za 50 miliona Evropljana od juna.

“Evropska agencija za lijekove počela je kontinuirano ispitivanje Sputnika V, vakcine protiv COVID-19 koju razvija ruski centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja”, saopćila je u četvrtak ta agencija, prenosi Beta.

Odmah poslije tog saopćenja je Kiril Dmitrijev, šef ruskog Fonda za direktne investicije (RDIF), koji je doprinio razvoju ove vakcine, rekao da će čim EMA odobri rusku vakcinu Rusija moći osigurati vakcine za 50 miliona Evropljana od juna.

Za odobrenje dva do četiri mjeseca

“Cilj je da Sputnik V znatno doprinese da se spasu milioni života u Evropi. Partnerstva u oblasti vakcina trebaju biti odvojeno od politike, a saradnja s EMA-om je odličan primjer, jer je udruživanje snaga jedini način da se okonča pandemija”, kazao je on i ukazao da je Sputnik V već odobren u četrdesetak zemalja u svijetu.

Evropska agencija za lijekove navela je da bi vrijeme potrebno za odobrenje vakcine trebalo biti kraće nego obično, zbog već ostvarenih pripremnih radnji.

Prva faza se sastoji u kontinuiranom ispitivanju podataka i kliničkih proba, a zatim treba uslijediti zvaničan zahtjev da se na godinu dana izda uvjetno odobrenje za stavljanje vakcine u promet.

Do sada je vrijeme između kontinuiranog ispitivanja i odobrenja bilo između dva i četiri mjeseca.

Posljednjih sedmica bilo je javno nadmudrivanje između proizvođača Sputnika V, koji su rekli da su predali vakcinu evropskom regulatornom tijelu na odobrenje, i EMA-e, koja je odgovarala da nije dobila zahtjev.

Dočekana skeptično na Zapadu, prva ruska vakcina protiv COVID-19 je u međuvremenu uvjerila stručnjake, posebno poslije objavljivanja rezultata u specijaliziranom časopisu The Lancet, prema kojima efikasnost ruske vakcine je 91,6 posto za simptomatske oblike bolesti.

EK: Ne vode se nikakvi pregovori

Evropska komisija je odvojeno saopćila da nema namjeru uključiti Sputnik V među vakcine koje planira kupiti.

“Ne vode se nikakvi pregovori da se vakcina Sputnik uključi u taj portfelj”, rekao je jedan glasnogovornik EK-a u Briselu.

Za sada su u EU odobrene vakcine Pfizer/BioNTech, Moderna i AstraZeneca.

Četvrta vakcina Johnson&Johnson je podnijela zahtjev za autorizaciju.

Još dvije vakcine, Novavax i CureVac, počele su proces kontinuiranog ispitivanja.

Izvor: Agencije