WHO: Nakon šest sedmica pada, broj zaraženih u Evropi opet raste

Evropljani se moraju vratiti temelju borbe protiv virusa i njegovih varijanti koristeći se svim sredstvima na snazi i moraju ubrzati cijepljenje, navodi WHO.

'Konstatiramo ponovni rast u centralnoj i istočnoj Evropi', navodi WHO (EPA)

Broj novih slučajeva COVID-a 19 ponovno raste u Evropi nakon šest sedmica opadanja, objavila je u četvrtak regionalna uprava Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Konstatiramo ponovni rast u centralnoj i istočnoj Evropi. Novi slučajevi rastu i u nekoliko zemalja zapadne Evrope gdje je postotak zaraženih već visok”, rekao je direktor WHO-a za Evropu Hans Kluge na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Evropljani “se moraju vratiti temelju” borbe protiv virusa i njegovih varijanti koristeći se svim sredstvima na snazi i moraju ubrzati cijepljenje, rekao je.

“Moramo proširiti naš portfelj cjepiva”, rekao je.

Dok rasprava o takozvanim zelenim pasošima uznemirava Evropu, ta zamisao sve se više razmatra u WHO-u koji ih ne “preporučuje (…) ali razmatra izvodivost i uputnost prihvaćanja” takvih propusnica, rekao je Kluge.

Nova zaraza

Prošle sedmice, novi slučajevi COVID-a 19 u Evropi porasli su za devet posto, objavio je regionalni ogranak WHO-a koji okuplja pedesetak evropskih zemalja sve do centralne Azije.

“Time je okončan pad broja zaraženih koji je trajao šest sedmica i obećavao poboljšanje, no sada više od polovice naše regije potvrđuje rastući broj novih zaraza”, rekao je Kluge.

Nadalje, pandemija je produbila nejednakosti po spolu, navodi WHO.

“Vanredna stanja donose nesrazmjerne posljedice po zdravlje žena, a COVID-19 tu nije nikakva iznimka pa su potvrđeni slučajevi češći u  žena i mladih”, rekao je.

Bilježi se i da veći broj žena nego muškaraca pati od mentalnih oboljenja povezanih s pandemijom, te da je došlo do porasta nasilja u braku.

Od 53 države evropske regije, njih 45 počelo je kampanju cijepljenja protiv COVID-a.

Prema službenim podacima koje je prikupila novinska agencija France Presse, u Evropskoj uniji 2,6 posto stanovništva primilo je obje doze cjepiva protiv COVID-a 19, a 5,4 posto primilo je barem jednu dozu.

Izvor: Agencije