Francuska zatvara 17 džamija zbog navodnih veza sa separatističkim aktivnostima

Ministar unutrašnjih poslova Francuske rekao je da se 89 od 2.500 muslimanskih bogomolja u Francuskoj sumnjiči da su povezane sa ‘separatističkim’ aktivnostima.

Francuski ministar unutrašnjih poslova: Trenutni zakoni u zemlji ne dozvoljavaju zatvaranje svih bogomolja 'osumnjičenih' za separatizam (EPA)

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Gerald Darmanin saopćio je da je zatvoreno 17 džamija od ukupno 89 nad kojima se provodi kontrola, zbog, kako je rekao, sumnje da su povezane sa “separatističkim” aktivnostima.

Odgovarajući na pitanja zastupnika u parlamentu svoje zemlje u srijedu, ministar je dodao da se 89 od 2.500 muslimanskih bogomolja u Francuskoj sumnjiči da ima veze s aktivnostima koje je spomenuo.

Objasnio je da je Francuska do sada zatvorila 17 džamija, u skladu sa zakonom “o kršenju sigurnosnih pravila koja se moraju poštivati na javnim mjestima”, napomenuvši da mu važeći zakoni u Francuskoj ne dozvoljavaju da zatvori sve džamije “osumnjičene” za separatizam, kako je to opisao.

Istakao je da francuski zakoni dopuštaju zatvaranje bogomolje samo u dva slučaja: prvi je da se dokaže direktna povezanost s terorističkim aktom koji se dogodio, a drugi da krši sigurnosna pravila koja se moraju poštivati na javnim mjestima.

‘Borba protiv separatističkog islama’

Posebni odbor u francuskoj Nacionalnoj skupštini (Parlamentu) odobrio je 24. januara kontroverzni zakon o “konsolidaciji načela Republike”, koji je prvobitno bio poznat kao “borba protiv separatističkog islama”.

Nacrt zakona je naišao na kritike, poput toga da je usmjeren protiv muslimana u Francuskoj, da nameće ograničenja na gotovo sve aspekte njihovog života i da neka pitanja koja se rijetko javljaju pokušava prikazati kao hronični problem.

Zakon propisuje uvođenje nadzora nad džamijama i udruženjima koja su odgovorna za upravljanje istima, praćenje finansiranja muslimanskih civilnih organizacija i ograničavanje slobode porodicama da pružaju obrazovanje svojoj djeci kod kuće, a sve se to dešava u zemlji u kojoj je nošenje marame zabranjeno u ustanovama preduniverzitetskog obrazovanja.

Saopćenje francuskog ministra unutrašnjih poslova dolazi u vrijeme kada se posljedice francuske krize s islamskim svijetom zbog objavljivanja karikatura koje vrijeđaju poslanika Muhammeda, neka je Božiji mir i blagoslov na njega, još uvijek osjete. Posljedice takvih dešavanja pretvorile su se u ekonomsku krizu koja je pogodila Pariz nakon što je pokrenuta kampanja masovnog bojkota francuskih proizvoda.

Izvor: Al Jazeera i agencije