Jedanest poginulih u padu turskog vojnog helikoptera

Ministarstvo odbrane Turske je saopćilo da je jedanaest pripadnika Oružanih snaga poginulo, a dva su povrijeđena u padu vojnog helikoptera na istoku Turske.

Helikopter je poletio iz provincije Bingol oko 14 sati po turskom vremenu, a kontakt s letjelicom izgubljen je pola sata kasnije, nakon čega je krenula operacija spašavanja (Anadolija)

Ministarstvo odbrane Turske je saopćilo da je jedanaest pripadnika Oružanih snaga poginulo, a dva su povrijeđena u padu vojnog helikoptera na istoku Turske.

Među poginulima je i pješadijski general-pukovnik Osman Erbas, prenijeli su provladin list Daily Sabah i vladajuća stranka AKP, prenosi Beta.

Devet osoba je poginulo pri padu helikoptera, a dvije su umrle u bolnici, rekli su zvaničnici.

Dvomotorni višenamjenski helikopter francuske proizvodnje Eurocopter AS532 Cougar/Airbus H215M srušio se kod grada Tatvana, u pokrajini Bitlis, gdje se turske snage decenijama bore s većinskim Kurdima.

Ministarstvo je pad letjelice nazvalo nesrećom, a za sada nije objavljeno šta je bio uzrok. Televizija HaberTurk je objavila da je vreme bilo loše – magla i snijeg.

Na mjesto nesreće su otišli ministar odbrane Hulusi Akar, načelnik Generalštaba i komandant Kopnenih snaga, saopćilo je Ministarstvo.

Borci kurdske Radničke partije Kurdistana PKK su 1997. napali turski helikopter istog tipa u sjevernom Iraku, ubivši 11 turskih vojnika. U skorije vreme, 13 pripadnika oružanih snaga Turske je poginulo 2017. godine, kada je također helikopter Cougar naletio na dalekovod u blizini turske granice s Irakom.

Video: Anadolija

Izvor: Agencije