Hiljade uposlenika mađarskih bolnica dalo otkaze

U budimpeštanskoj bolnici, u jednom od odjeljenja, samo je 20 posto doktora specijalista obnovilo ugovor.

Mađarski zdravstveni sistem pati od hronično nedovoljnog finansiranja (EPA)
Mađarski zdravstveni sistem pati od hronično nedovoljnog finansiranja (EPA)

Nekoliko hiljada zaposlenih u mađarskim bolnicama dalo je otkaze, osuđujući nove državne ugovore o radu, ali ih je uprava u utorak pokušala uvjeriti da promijene odluku, tvrdeći da se Mađarska suočava s trećim valom epidemije korona virusa.

Po saopćenju državne zdravstvene službe (OFKO) od utorka, “95 posto od oko 110.000 zaposlenih potpisalo je“ nove ugovore prije roka, 1. marta, a preostalih 5.500 nije te je primorano napustiti radna mjesta, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Rast plata, sankcije za mito

Zoltan Jenei, šef OFKO-a, međutim, želio je ublažiti zabrinutost, rekavši novinarima da zdravstvo, iako pod pritiskom zbog pandemije COVID-19, ipak i tako može raditi, čak i bolje nego do sada.

Zakon koji definira nove uvjete rada usvojio je Parlament u oktobru 2020. godine.

Predviđeno je povećanje plata, koje je premijer Viktor Orban pozdravio kao potez “bez presedana“, a uvedene su i sankcije za mito koji pacijenti daju ljekarima, što je uobičajena praksa u Mađarskoj.

No, neke druge odredbe su razgnjevile zaposlene, koji smatraju da više neće dobijati bonuse ili da im više neće biti dozvoljeno da rade i drugi posao, u privatnim klinikama.

U budimpeštanskoj bolnici, u jednom od odjeljenja, samo je 20 posto specijalista obnovilo ugovor, navodi se u pismu objavljenom na portalu Telex.

“Više ne možemo raditi“, priznao je šef ljekara.

‘Usred virulentne epidemije’

“Svjetla su ugašena“, reklo je osoblje jedinice za intenzivnu njegu u drugoj bolnici u glavnom gradu Mađarske.

U izjavi je liberalni gradonačelnik Gergely Karacsony kritizirao Vladu zbog “ugrožavanja pružanja zdravstvene zaštite usred virulentne epidemije“.

Mađarski zdravstveni sistem pati od hronično nedovoljnog finansiranja, a prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), budžet tog sektora po stanovniku je samo polovina evropskog prosjeka.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO