Hiljade uposlenika mađarskih bolnica dalo otkaze

U budimpeštanskoj bolnici, u jednom od odjeljenja, samo je 20 posto doktora specijalista obnovilo ugovor.

Mađarski zdravstveni sistem pati od hronično nedovoljnog finansiranja (EPA)

Nekoliko hiljada zaposlenih u mađarskim bolnicama dalo je otkaze, osuđujući nove državne ugovore o radu, ali ih je uprava u utorak pokušala uvjeriti da promijene odluku, tvrdeći da se Mađarska suočava s trećim valom epidemije korona virusa.

Po saopćenju državne zdravstvene službe (OFKO) od utorka, “95 posto od oko 110.000 zaposlenih potpisalo je“ nove ugovore prije roka, 1. marta, a preostalih 5.500 nije te je primorano napustiti radna mjesta, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Rast plata, sankcije za mito

Zoltan Jenei, šef OFKO-a, međutim, želio je ublažiti zabrinutost, rekavši novinarima da zdravstvo, iako pod pritiskom zbog pandemije COVID-19, ipak i tako može raditi, čak i bolje nego do sada.

Zakon koji definira nove uvjete rada usvojio je Parlament u oktobru 2020. godine.

Predviđeno je povećanje plata, koje je premijer Viktor Orban pozdravio kao potez “bez presedana“, a uvedene su i sankcije za mito koji pacijenti daju ljekarima, što je uobičajena praksa u Mađarskoj.

No, neke druge odredbe su razgnjevile zaposlene, koji smatraju da više neće dobijati bonuse ili da im više neće biti dozvoljeno da rade i drugi posao, u privatnim klinikama.

U budimpeštanskoj bolnici, u jednom od odjeljenja, samo je 20 posto specijalista obnovilo ugovor, navodi se u pismu objavljenom na portalu Telex.

“Više ne možemo raditi“, priznao je šef ljekara.

‘Usred virulentne epidemije’

“Svjetla su ugašena“, reklo je osoblje jedinice za intenzivnu njegu u drugoj bolnici u glavnom gradu Mađarske.

U izjavi je liberalni gradonačelnik Gergely Karacsony kritizirao Vladu zbog “ugrožavanja pružanja zdravstvene zaštite usred virulentne epidemije“.

Mađarski zdravstveni sistem pati od hronično nedovoljnog finansiranja, a prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), budžet tog sektora po stanovniku je samo polovina evropskog prosjeka.

Izvor: Agencije