Demir: Nije neophodno da se Turska vrati u program F-35

Turska je uklonjena iz programa američkih borbenih aviona F-35 zbog nabavke ruskih sistema proturaketne odbrane.

Turska je naručila više od 100 borbenih aviona F-35 i proizvodi dijelove za tu vrstu aviona, ali je uklonjena iz programa u 2019. nakon što je nabavila ruske proturaketne sisteme S-400 (EPA - Ilustracija)

Nije neophodno da se Turska vrati u program američkih borbenih aviona F-35 iz koga je uklonjena zbog nabavke ruskih sistema proturaketne odbrane, izjavio je u srijedu čelnik turske namjenske industrije Ismail Demir.

Kazao je da je primarni cilj da Turska bude obeštećena za svoje gubitke, prenosi Fena.

Turska je naručila više od 100 borbenih aviona F-35 i proizvodi dijelove za tu vrstu aviona, ali je uklonjena iz programa u 2019. nakon što je nabavila ruske proturaketne sisteme S-400, za koje  Washington tvrdi da ugrožavaju program borbenih aviona.

Ankara odbacuje američke navode i tvrdi da je njeno uklanjanje iz programa nepravedno.

U decembru su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije NATO saveznici Turskoj zbog nabavke S-400, kažnjavajući njenu vojnu industriju i vodeće sektorske zvaničnike. Ankara je angažirala američku pravnu firmu Arnold & Porter da lobira za njen ponovni prijem u  program.

‘Gubitak prava’

Predsjedavajući turskog Direktorata namjenske industrije Ismail Demir izjavio je za emitera programa NTV da se desio “očigledan gubitak prava” i da šestomjesečni aranžman Ankare s Arnold & Porter ima za cilj odrediti buduće korake radi poništenja tih gubitaka.

“Mi ne razmišljamo u stilu ‘idemo se vratiti (programu), moramo se vratiti. Mi kažemo da se desila nepravda i ta se nepravda mora ispraviti”, izjavio je Demir, koga su sankcionirale Sjedinjene Američke Države.

“Cilj svih naših napora nije da se nužno vratimo programu, nego da se ukaže na nepravdu i da se naši gubici kompenziraju”, dodao je.

Uprkos turskog uklanjanja iz programa i sankcija uvedenih njenoj namjenskoj industriji, Pentagon je saopćio da će nastaviti da ovisi o turskim ugovaračima za proizvodnju ključnih dijelova za F-35.

Turska i Sjedinjene Američke Države u sporenju su u vezi niza pitanja u posljednjim godinama, od nabavke S-400 do razlika u politici prema Siriji. Ankara tvrdi kako se nada poboljšanju veza pod administracijom američkog predsjednika Joea Bidena, prenosi Fena agenciju Reuters.

Izvor: Agencije