WHO uputio apel za donaciju 10 miliona vakcina

Povećana potražnja za vakcinama protiv COVID-19 dovela do kašnjenja isporuka.

Oodmah je potrebno 10 miliona doza da bi 20 zemalja moglo početi da vakciniše zdravstveno osoblje i starije ljude (EPA)
Oodmah je potrebno 10 miliona doza da bi 20 zemalja moglo početi da vakciniše zdravstveno osoblje i starije ljude (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je na donaciju 10 miliona doza vakcina protiv COVID-19 za 20 siromašnijih država kako bi se osigurala ravnopravna distribucija širom svijeta, prenosi Anadolija.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je povećana potražnja za vakcinama protiv COVID-19 dovela do kašnjenja isporuka.

Poručio je da je odmah potrebno 10 miliona doza da bi 20 zemalja moglo početi da vakciniše zdravstveno osoblje i starije ljude u naredne dvije sedmice.

Ghebreyesus je kazao da je ostalo još 15 dana prije isteka 100 dana ove godine, a 36 zemalja još uvijek čeka vakcine da mogu početi vakcinisati zdravstvene radnike i starije osobe.

Povećati proizvodnju

Prema njegovim riječima, od 36 zemalja planirano je da 16 primi prve doze iz COVAX-a u narednih 15 dana, a preostalih 20 ostalo je da čekaju vakcine.

“Dakle, danas tražim od zemalja koje imaju doze vakcina da doniraju što više doza kako bi nam pomogli da ispunimo taj cilj”, rekao je Ghebreyesus.

On je također zatražio od proizvođača da povećaju proizvodnju kako bi se dodatne doze vakcina mogle donirati siromašnijim zemljama.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO