Italijanska regija Kampanija kupuje Sputnjik V

Regija Kampanija je jedna od najteže pogođenih područja u Italiji, s više od 320.000 potvrđenih slučajeva korona virusa.

Potpisali smo ugovor nakon sedmica pregovora, rekao je guverner Kamapnije (EPA)

Južna italijanska regija Kampanija potpisala je ugovor o kupovini ruske vakcine Sputnjik V, objavio je guverner te regije i dodao da će ugovor stupiti na snagu čim se ta vakcina odobri u Evropi.

“Potpisali smo ugovor nakon sedmica pregovora … čeka se odobrenje Evropske agencije za lijekove [EMA] i italijanskog regulatora [AIFA]”, rekao je guverner Vincenzo De Luca.

Kampanija je jedna od najnapučenijih regija u Italiji s oko 5,8 miliona stanovnika.

Od početka pandemije, u februaru prošle godine, jedna je od najteže pogođenih područja s više od 320.000 potvrđenih slučajeva korona virusa, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Jednom kad vakcinišemo naše građane, ponudit ćemo doze koje ne trebamo ostatku Italije”, dodao je De Luca.

Mario Draghi poziva na oprez

EMA je ranije u martu počela proučavati podatke o vakcini Sputnjik V koja je odobrena u Rusiji u augustu 2020. godine, prije nego što su stigli potpuni rezultati kliničkih ispitivanja.

EMA je do sada odobrila četiri vakcine u Evropskoj uniji, a kašnjenja pošiljki tih vakcina omela su kampanje vakcinisanja u više zemalja članica EU-a.

“Ako sve i bude u redu, Sputnjik V neće biti dostupan prije druge polovine godine”, rekao je premijer Mario Draghi u petak.

“Bio bih oprezan pri potpisivanju ovakvih ugovora”, dodao je kad su ga pitali od sporazumu koji je postigla Kampanija.

Italija je potvrdila više od 106.000 žrtava COVID-19 od početka zdravstvene krize, što je najveći broj mrtvih u Evropi nakon Velike Britanije.

Izvor: Agencije