EU poziva Tursku na saradnju, ali prijeti i sankcijama

Evropska unija upozorava Tursku da se ‘suzdrži od novih provokacija ili jednostranih poteza koji su protivni međunarodnom pravu’.

Jačanje saradnje uključuje modernizaciju i nadogradnju carinske unije između Turske i Unije (EPA)

Evropska unija je objavila da je spremna početi pregovore s Turskom o jačanju saradnje bude li se ta zemlja konstruktivno ponašala, ali i uvesti sankcije u slučaju da Ankara nastavi istraživati naftu i plin u spornim vodama istočnog Sredozemlja.

“Pod uvjetom da se sadašnja deeskalacija nastavi i ako se Turska konstruktivno angažira… Unija je spremna postepeno krenuti u jačanje saradnje u područjima od zajedničkog interesa”, kaže se u zaključcima koje su u četvrtak usvojili čelnici država EU-a na virtualnom sastanku na vrhu.

Jačanje saradnje uključuje modernizaciju i nadogradnju carinske unije između Turske i EU-a, prenosi Hina.

S druge strane, EU upozorava Tursku da se “suzdrži od novih provokacija ili jednostranih poteza koji su protivni međunarodnom pravu”.

U suprotnom, Unija je spremna iskoristiti sve instrumente koji su joj na raspolaganju za odbranu svojih interesa, njenih članica i interesa regionalne stabilnosti.

Napadi na političke stranke, medije, prava žena…

To se odnosi na sporna istraživanja u istočnom Sredozemlju, u vodama koje Grčka i Kipar smatraju svojom isključivom ekonomskom zonom.

Čelnici, također, ističu da cijene činjenicu da Turska zbrinjava oko četiri miliona sirijskih izbjeglica te izražava spremnost za nastavak finansiranja pomoći izbjeglicama.

U zaključcima se podsjeća Tursku da vladavina prava i temeljna prava ostaju izvor zabrinutosti.

To se odnosi na napade na političke stranke, medije, prava žena…

Unija, također, od Turske očekuje pozitivan doprinos u rješavanju regionalnih kriza u Libiji, Siriji i južnom Kavkazu.

Izvor: Agencije