Britanija i EU traže način za ‘win-win’ situaciju oko vakcina

S obzirom na našu međusobnu ovisnost, radimo na konkretnim koracima koje možemo poduzeti, navedeno je u zajedničkom saopćenju.

Cilj mjere EU-a je osigurati zalihe za građane bloka usred trećeg vala pandemije korona virusa (EPA - Ilustracija)

Velika Britanija i Evropska komisija saopćile su da razgovaraju o potencijalnoj saradnji i stvaranju “win-win” situacije po pitanju vakcine protiv korona virusa, nakon što je blok zaprijetio da će ograničiti izvoz vakcine.

Evropska komisija je zaprijetila zabranom izvoza u zemlje poput Britanije koje imaju više stope provakcinisanosti, ali ne izvoze doze vakcina u EU.

Cilj mjere EU-a je osigurati zalihe za građane bloka usred trećeg vala pandemije korona virusa, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Proširiti opskrbu vakcina’

“S obzirom na našu međusobnu ovisnost, radimo na konkretnim koracima koje možemo poduzeti – kratkoročno, srednjoročno i dugoročno te stvoriti ‘win-win’ situaciju i proširiti opskrbu vakcine za sve naše građane”, navode u zajedničkom saopćenju.

Iz EU-a je do sada u Veliku Britaniju izvezeno više od 10 miliona doza vakcina, a u suprotnom smjeru nijedna.

“Na kraju, otvorenost i globalna saradnja svih zemalja bit će ključne za konačno prevladavanje ove pandemije i osiguravanje bolje pripreme za suočavanje s budućim izazovima. Nastavit ćemo razgovarati”, dodaje se.

Izvor: Agencije