SAD u aprilu namjerava obnoviti strateški dijalog s Irakom

Prema Pentagonu, broj američkih vojnika u Iraku opao je na oko 2.500 tokom posljednjih meseci.

Irački i američki zvaničnici izjavljuju da u načelu podržavaju planirano povlačenje snaga SAD-a iz Iraka (Reuters)

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je da će u aprilu biti obnovljen strateški dijalog s Irakom.

Smatra da je ovo važna prilika za razgovor o zajedničkim interesima dviju zemalja u mnogim oblastima, od sigurnosti do kulture, trgovine i klime, prenosi Anadolija.

“Radujemo se što ćemo u aprilu obnoviti naš strateški dijalog s iračkom vladom. Ovo će biti važna prilika za raspravu o našim zajedničkim interesima u mnogim područjima, od sigurnosti do kulture, trgovine i klime”, kazala je Psaki.

Prema njenim riječima, na sastancima bi se trebalo razgovarati i o tome da je jedina svrha koalicionih snaga u Iraku osposobljavanje i savjetovanje iračkih snaga kako bi se spriječila obnova oružane organizacije Islamska država Irak i Levant.

“SAD je predan suverenitetu Iraka. Radujemo se važnim razgovorima s iračkim čelnicima o našem budućem partnerstvu, kako je utvrđeno u Strateškom okvirnom sporazumu između dvije zemlje”, dodala je Psaki.

Zahtjev Iraka

Irak je ranije uputio zvanični zahtjev administraciji predsjednika Joea Bidena za datum nastavka strateških razgovora o bilateralnim odnosima dvije zemlje i povlačenju preostalih američkih borbenih snaga.

Trojica iračkih vladinih zvaničnika, koji su željeli ostati anonimni, potvrdila su da je Irak nedavno poslao zvanični dopis SAD-u tražeći datum nove runde pregovora o bilateralnim odnosima, posebno o povlačenju preostalih borbenih snaga, te da se Bagdad nada da će rasprava biti održana u aprilu.

Nastavak razgovora, započetih u junu prošle godine, u vrijeme mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, bit će prvi za administraciju Joea Bidena.

Prijetnja ISIL-a i dalje ostaje

Irački i američki zvaničnici izjavljuju da u načelu podržavaju planirano povlačenje snaga SAD-a iz Iraka, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Ostaje otvoreno pitanje tokom kog vremenskog okvira i gdje će biti održani razgovori, zbog prijetnje koju predstavlja oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Prema Pentagonu, broj američkih vojnika u Iraku opao je na oko 2.500 tokom posljednjih mjeseci.

Izvor: Agencije