Pfizer i AstraZeneca vakcine smanjuju teže oblike COVID-19

Britanski zavod za javno zdravstvo predstavio je rezultate istraživanja na osnovu dosadašnje vakcinacije protiv korona virusa.

Potrebno je još vremena kako bi se odredila efikasnost protiv britanskog soja virusa (EPA)

Pfizer i AstraZeneca vakcina protiv korona virusa je nakon jedne doze 80 posto efikasna u sprečavanju hospitalizacija osoba iznad 80 godina, objavile su britanske zdravstvene vlasti.

Britanski zavod za javno zdravstvo (PHE) predstavio je rezultate istraživanja na osnovu dosadašnje vakcinacije u Velikoj Britaniji, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Utvrđeno je da zaštita protiv COVID-19 starijih od 70 godina varira između 57 i 61 posto nakon primanja jedne doze Pfizer-BioNTechove vakcine i između 60 i 73 posto nakon primanja vakcine Oxforda i AstraZenece četiri sedmice nakon prve doze.

Smrtnost od COVID-19 manja za 83 posto

“Ovakvi rezultati bi, također, mogli objasniti zašto je pao broj prijema COVID bolesnika na jedinice intenzivne njege među ljudima iznad 80 godina u Velikoj Britaniji u nekoliko proteklih sedmica, što je nešto što svi pozdravljamo”, rekao je ministar zdravstva Matt Hancock.

“To je zaista ohrabrujuće”, istaknuo je.

PHE je dodao da se analogijom može pretpostaviti da je u slučaju Pfizerove vakcine smrtnost od posljedica COVID-19 manja za 83 posto.

Za AstraZenecu ne postoje ekvivalentni podaci, jer je vakciancija počela kasnije.

Voditeljica imunizacije u PHE-u Mary Ramsay rekla je da je učinak vakcinacije već očit, iako je potrebno provesti više istraživanja da bi se shvatio učinak vakcine na prenos korona virusa.

Vakcinisana trećina odrasle populacije

“Ovo je samo dodatak rastućim dokazima koji pokazuju da vakcine funkcioniraju u smanjenju zaraze i spašavanju života”, rekla je.

“Iako trebamo još podataka, ovo je ohrabrujuće i jako smo uvjereni da vakcine imaju stvaran učinak.”

Drugi službenik PHE-a je kazao da je potrebno još vremena kako bi se odredila efikasnost vakcine protiv takozvanog britanskog soja korona virusa.

Prvu dozu vakcine primilo je više od 20 miliona Britanaca, ili trećina odrasle populacije.

Izvor: Agencije