Slaba zaštita od terorizma odgađa obnovu najveće nuklearke

Nadležne službe su nedavno otkrile neispravnost opreme za primjenu antiterorističkih mjera i zaštitu nuklearnih materijala.

Svi koraci ka obnovi rada reaktora biće suspendovani najmanje godinu dana ili duže (Reuters)

Japanske vlasti su saopštile da najveća nuklearna elektrana na svijetu, u vlasništvu firme odgovorne za nuklearnu katastrofu u Fukushimi, neće uskoro početi ponovo da radi jer su otkriveni ozbiljni nedostaci u zaštiti objekta od terorizma.

Uprava za nuklearnu regulaciju odlučila je da suspenduje dalje sigurnosne provjere i druge procese za obnovu rada reaktora broj sedam u nuklearnoj elektrani Kashiwazaki-Kariwa, na sjevernoj obali Japana.

Vlasnik elektrane je kompanija Tokyo Electric Power Company (TEPCO), koja je upravljala i nuklearnom elektranom u Fukushimi u trenutku nuklearne katastrofe u martu 2011. godine.

Neispravna antiteroristička oprema

Nadležne službe su nedavno otkrile neispravnost opreme za primjenu antiterorističkih mjera i zaštitu nuklearnih materijala na više lokacija u postrojenju.

Svi koraci ka obnovi rada reaktora biće suspendovani najmanje godinu dana ili duže.

Taj slučaj je pokrenuo pitanja da li je kompanija TEPCO nešto naučila iz katastrofe u Fukushimi, do koje je došlo poslije zemljotresa i cunamija, ali je ključni faktor bio nedostatak adekvatne sigurnosne kulture.

Izvor: Agencije