Slaba zaštita od terorizma odgađa obnovu najveće nuklearke

Nadležne službe su nedavno otkrile neispravnost opreme za primjenu antiterorističkih mjera i zaštitu nuklearnih materijala.

Svi koraci ka obnovi rada reaktora biće suspendovani najmanje godinu dana ili duže (Reuters)
Svi koraci ka obnovi rada reaktora biće suspendovani najmanje godinu dana ili duže (Reuters)

Japanske vlasti su saopštile da najveća nuklearna elektrana na svijetu, u vlasništvu firme odgovorne za nuklearnu katastrofu u Fukushimi, neće uskoro početi ponovo da radi jer su otkriveni ozbiljni nedostaci u zaštiti objekta od terorizma.

Uprava za nuklearnu regulaciju odlučila je da suspenduje dalje sigurnosne provjere i druge procese za obnovu rada reaktora broj sedam u nuklearnoj elektrani Kashiwazaki-Kariwa, na sjevernoj obali Japana.

Vlasnik elektrane je kompanija Tokyo Electric Power Company (TEPCO), koja je upravljala i nuklearnom elektranom u Fukushimi u trenutku nuklearne katastrofe u martu 2011. godine.

Neispravna antiteroristička oprema

Nadležne službe su nedavno otkrile neispravnost opreme za primjenu antiterorističkih mjera i zaštitu nuklearnih materijala na više lokacija u postrojenju.

Svi koraci ka obnovi rada reaktora biće suspendovani najmanje godinu dana ili duže.

Taj slučaj je pokrenuo pitanja da li je kompanija TEPCO nešto naučila iz katastrofe u Fukushimi, do koje je došlo poslije zemljotresa i cunamija, ali je ključni faktor bio nedostatak adekvatne sigurnosne kulture.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO